fbpx

Od danas niže cijene putarina na autoputevima u FBiH za kamione, kombije i autobuse

1 min. za čitanje

Uprava Autocesta FBiH donijela je odluku o smanjenju jedinične cijene putarine na autoputu A1 za 10 posto za klasu vozila IV, saopšteno je iz tog preduzeća.

Niža cijena putarina za klasu vozila IV počet će se primjenjivati od danas, 7. novembra 2022. godine.

– Smanjenjem putarine za vozila IV kategorije želimo pomoći privrednim subjektima koji koriste ostale puteve, a koje nisu uglavnom dimenzionirane za teški saobraćaj pri čemu se pravi velika šteta lokalnim i regionalnim saobraćajnicama. Mišljenja sam da ćemo ovom odlukom povećati broj korisnika autoputa za navedenu kategoriju a time i uvećati ukupne prihode od putarine – kazao je Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH.

Klasa vozila IV podrazumijevaju vozila sa četiri ili više osovina i visinom mjerenom na prvoj osovini većom od 1,3 m (kamioni sa ili bez prikolice sa četiri ili više osovina, tegljači sa poluprikolicom, autobusi sa ili bez prikolice sa četiri ili više osovina, kombi vozila sa prikolicom ili karavanom sa ukupno četiri ili više osovina, vozila najveće dozvoljene mase preko 3.500 kg, vozila registrovana preko 9 sjedišta). 

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments