fbpx

CIK uputio 44 prijave nadležnim tužilaštvima

1 min. za čitanje

Centralna izborna komisija BiH je od 4. maja 2022. godine, kada su raspisani Opći izbori, prema nadležnim tužilaštvima uputila 44 prijave zbog osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo.

Informacije je Centralna izborna komisija BiH uglavnom primala od građana, a te informacije su se odnosile na zloupotrebe registracije birača izvan BiH i glasanje putem pošte, za glasanje putem mobilnog tima, za navodnu kupovinu glasova i sve te informacije su putem prijava dostavljene nadležnim tužilaštvima.

Zbog osnovane sumnje u falsifikovanje glasačkih listića Centralna izborna komisija BiH je po službenoj dužnosti dostavila prijave Tužilaštvu BiH.

Centralna izborna komisija BiH će u narednom periodu sve slučajeve neregularnosti iz svoje nadležnosti detaljno analizirati.

“Za biračke odbore i općinske/gradske izborne komisije za koje se utvrdi odgovornost, pokrenut će prekršajne postupke, izreći novčane kazne članovima za koje se utvrdi lična odgovornost i zabraniti im rad u organima za provođenje izbora na period od četiri godine, a za one slučajeve za koje se u postupku pojavi sumnja u počinjenje krivičnog djela u vezi s izbornim procesom biće podnesena prijava nadležnom tužilaštvu”, saopćeno je iz Centralne izborne komisije BiH.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments