fbpx

Obavljen promatrački let “Otvoreno nebo”

1 min. za čitanje

Najavljeni promatrački let u okviru Ugovora “Otvoreno nebo”, obavljen je u srijedu, 6. septembra 2023. godine nad Bosnom i Hercegovinom, uz učešće inspektora za kontrolu naoružanja iz sastava oružanih snaga Ujedinjenog Kralјevstva, Kanade, Češke, Švedske i Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo odbrane i Oružane snage naše zemlje su, u saradnji s Ministarstvom vanjskih poslova BiH, Ministarstvom komunikacija i transporta BiH te Međunarodnim aerodromom Sarajevo, realizirali ovaj let promatračkim avionom iz sastava ministarstva odbrane, odnosno oružanih snaga Savezne Republike Nјemačke.

Radi se o putničkom avionu Airbus A319CJ posebno opremljenom senzorima i kamerama za snimanje teritorija po ugovoru “Otvoreno nebo”. Snimanje je obavljeno iznad cijele Bosne i Hercegovine, s polijetanjem s Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Ugovor “Otvoreno nebo” predstavlјa jedan od sigurnosnih aranžmana, koji zemlјama potpisnicama omogućuje snimanje teritorija zemlјe iznad koje se obavlјa promatrački let, u cilјu pribavlјanja podataka o vojnim snagama i njihovim aktivnostima. Svrha Ugovora je izgradnja i razvijanje povjerenja među potpisnicama.

Bosna i Hercegovina je pristupila ovom Ugovoru 2003. godine. Od tada, u suradnji sa ostalim članicama, aktivno sudjeluje u realizaciji promatračkih letaova, kako iznad teritorija BiH, tako i iznad teritorija ostalih zemalјa članica.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

sporazum o okupaciji