fbpx

Novalić i drugi stigli u Sud BiH, Sanita Alagić nastavlja svjedočenje

2 min. za čitanje

Optuženi u predmetu “Respiratori”, premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i drugi stigli su u Sud BiH na kojem je u 9:00 sati nastavljeno suđenje u vezi sa nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM. I danas je svjedokinja Sanita Alagić, pomoćnica Fahrudina Solaka, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUZIP) također jednog od optuženih.

Osim Novalića i Solaka, za spornu nabavku respiratora optuženi su ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Alagić, koja je radila na izradi ugovora, na prošlom ročištu održanom 12. novembra istakla je da je došlo do greške jer je permutovala dvije od tri ponude koje su stigle od “Srebrene maline”.

Alagić je kazala da je, nekoliko dana nakon potpisivanja, ugovor prepravlje na ACM. Tužilaštvo BiH s druge strane dokazuje da je prepravka napravljena mnogo kasnije te da Alagić nije ni vidjela ponudu za ACM uređaje jer ta ponuda nije pronađena u FUCZ-u.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Optužnica ih tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments