fbpx

Naučnik Đikić odgovorio o kombinovanju različitih vakcina

2 min. za čitanje

“Tačno je, omikron se širi čak 2,5 puta brže od delta varijante koronavirusa. Međutim, pozitivna stvar je da ima blaže simptome, više zahvaća gornji dio respiratornog trakta ne pluća i to omogućava brže širenje kroz populaciju, a manji napor na zdravstveni sistem. U zemljama gdje je manje cijepljenih tamo su teže kliničke slike i puno veća opterećenost samog sistema”, izjavio je za BHRT-a Ivan Đikić, molekularni biolog.

Koliko vakcinacija, pogotovo booster dozom, može biti jaka zaštita, i trebaju li se trećom dozom vakcinisati i oni koji su prebolovali koronavirus i vakcinisali se sa dvije doze, on je odgovorio:

“Preporuka je na temelju naučnih podataka, da se svi koji su u zadnjih tri mjeseca primili zadnju dozu ili prebolili koronavirus dodatno se cijepe. Booster doza djeluje značajnije i štiti protiv omikron varijante”, kazao je Đikić.

Na pitanje da li kombinacija različitih vrsta vakcina ima dobar učinak na stvaranju imuniteta, on je rekao:

“Sinopharm ima najslabiji učunak. Onda imate adenoviruse kao što je Sputnik i AstraZeneca, oni imaju malo jači učinak, a najznačajniji učinak ima Pfizer što je zanimljivo, dok Moderna ima najduži imunološki odgovor i na delta i na omicron varijantu koronavirusa. Kombinacija vakcina stvara malo širolikiji imunološki odgovor”, dodao je Đikić.

Ulazimo u treću godinu pandemije, da li se nazire svjetlo na kraju tunela – Đikić kaže:

“U jednoj godini preko cjepljenja uspjeli smo dosta kontrolisati ovaj virus da ne uzrokuje povećanu smrtnost i povećanu hospitalizaciju u našim bolnicama. Čini mi se da će u 2022. godini doći do toga da pandemija postane endemija”.

Širom Evrope uvode se restriktivne mjere kao što je zatvaranje, ograničavanje skupova, nošenje maski na otvorenom. U Bosni i Hercegovini još nema pooštravanja mjera. 

Na pitanje koliko je ovo dobar pristup, biolog je odgovorio:

“Sve zemlje koje se igraju na taj način imaju visoku stopu smrtnosti i to je nedopustivo. Želim poručiti političarima da je važnije zaštititi jedan ljudski život, nego se hvaliti sa liberalnim mjerama i dopuštati nepravilno ponašanje građana“.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments