fbpx

Naredne sedmice temperature i do 30 stepeni

2 min. za čitanje

Sinoptička situacija na prognostičkim kartama signalizira dolazak anticiklone s područja Afrike s kojom će temperature u našoj domovini otići u “nebesa” i dosegnuti nevjerojatne vrijednosti za ovaj period godine.

Na sjevernom dijelu BiH, u ponedjeljak i utorak, 8. i 9. aprila, temperatura zraka u meteorološkom zaklonu mogla bi se “popeti” i preko 30°C, kako predviđaju pojedini visokorezolucijski prognostički modeli.

U ponedjeljak, 8. aprila, najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 12°C, na jugu zemlje do 15°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 30°C.

U utorak, 9. aprila, najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 7 i 13°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 30°C, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Iako će biti vrlo toplo, temperature na jugu neće dostići vrijednosti onih na sjeveru.

Za one koji planiraju odlazak na more, u Dalmaciji će “temperaturnu eksploziju” zaustaviti termoregulator-more čije će se jutarnje temperature kretati između 14 i 16°C pa, iako će biti vrlo toplo, temperature uz obalu neće dostići vrijednosti onih na kontinentu, piše Slobodna Dalmacija.

“Afrička anticiklona” podići će živu u termometru u većem dijelu Europe, ekstremna odstupanja temperature zraka od višegodišnjeg prosjeka pogodit će Francusku, Njemačku, Baltičke zemlje…

Jedno je sigurno, ako se prognoze temperatura zraka za početak iduće sedmice ostvare, trebat će nam krema za sunčanje i osvježenje.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments