fbpx

Na sjednici Vlade FBiH usvojena je dopuna koja omogućava rad studentima u FBiH

3 min. za čitanje

Na današnjoj sjednici Vlade FBiH usvojena je dopuna teksta Zakona o radu u FBiH kojom se omogućava rad redovnim, vanrednim i studentima koji studiraju na daljinu.

Dopuna Zakona o radu studentima omogućava rad na privremenim i povremenim poslovima u trajanju do 180 dana, odnosno šest mjeseci tokom jedne kalendarske godine, s tim da su u tekst Zakona ugrađeni svi mehanizmi zaštite na radu, što podrazumijeva i da studenti ne smiju biti angažovani na poslovima povećanog rizika, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

“Ovom dopunom Zakona o radu omogućava se legalan rad studentima, te stjecanje radnih navika tokom školovanja, što će im poboljšati položaj na tržištu rada nakon završetka obrazovanja. Također im se omogućava i stjecanje prihoda, što predstavlja rasterećenje roditelja, ali i samih studenata tokom školovanja, te doprinosi osjećaju vrijednosti i doprinosa, ličnog i društvenog”, kazao je Delić.

Prema riječima ministra Delića Vlada Federacije BiH krenula je u izmjene Zakona o radu koje dopuštaju rad studentima šest mjeseci tokom jedne kalendarske godine i kako bi smanjila rast sivog tržišta rada, obzirom da poslodavci, pogotovo u uslužnim djelatnostima, imaju potrebu i interes za angažman studenata na privremenim i povremenim poslovima.

Usvajanjem ovih dopuna u Zakonu o radu poslodavcima će biti omogućeno jednostavno angažovanje osoba za obavljanje poslova za koje se ne isplati zaposliti radnike u radni odnos po osnovu ugovora o radu, kao što su sezonski i pomoćni tehnički poslovi.

“A osim toga, legalizovanjem rada redovnih studenata nastojimo smanjiti brojne malverzacije i pojednostaviti kontrolu od nadležnih inspekcija, te na taj način utjecati na smanjenje utjecaja sivog tržišta rada, odnosno rada na crno koji je u nedostatku pravnih propisa sada već sasvim uobičajen na našem tržištu rada”, zaključio je ministar.

Delić je naglasio i da očekuje da će se Zakon što prije naći na dnevnom redu domova Parlamenta FBiH kako bi njegova primjena počela prije sezone u kojoj se na tržištu rada, posebno u uslužnim djelatnostima traži uvijek radnik više.

Dopuna zakona o radu ide po skraćenoj proceduri, što će također ubrzati procedure njegovog usvajanja.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments