fbpx

Moguće povećanje penzija u narednom mjesecu

2 min. za čitanje

Federacija Bosne i Hercegovine dobila je najvažniji finansijski akt za aktuelnu godinu – Budžet. Među onima koji su s najvećom pažnjom pratili usvajanje Budžeta su penzioneri, budući da budžet predviđa povećanje sredstava za isplatu penzija za 317,17 miliona KM.

“Na osnovu tih sredstava stekli su se uslovi za akontativno uvećanje penzija za šest posto, to su naša očekivanja a sve će se znati sutra. Penzioneri mogu očekivati ovo akontativno redovno usklađivanje sa penzijom za januar odnosno isplata petog februara”, rekao je za RTV Slon Haso Halilović, predsjednik Saveza udruženja penzionera TK.

No, i pored toga ova kategorija društva nije zadovoljna. Ogorčeni su na svaki potez nadležnih institucija i ovo opisuju samo kao kap vode u moru.

“ Nadam se da će bit dobro, očekujem da će već jednom da daju, trebalo bi”

“ Daj Bože da šta bude veće, deset dvadeset maraka to nije ništa, ne može se živjet ni da duplo povećaju a kamoli malo nešto. Lijepa je vijest, ali tanko je to”

” Ne može njima bit, sve što god su trebali penzionerima dati oni seb uzimaju”

“ Bijeda je to, nema od tog ništa, za ovo poskupljenje to nije ništa. Katastrofa, ne može stić ni za pola troškova za hranu samo a gdje su komunalije, voda, struja”

“ Šta komentarisat, jadna država ova a penzionerima još gore, propali smo totalni, mladost ode, sve manje prihoda, šta uraditi”

I upravo zbog tog nezadovoljstva, kažu iz Saveza penzionera tražit će sastanak sa predstavnicima Federalne vlade za vanredno usklađivanje penzija, za koje navode Zakonski imaju pravo.

Također, traže odgovore – Zbog čega su izostavljeni iz Uredbe o jednokratnoj pomoći.

“Mi smo uputili Vladi zahtjev da se isplati penzionerima jednokratna novčana pomoć od 675 KM I jučer smo donijeli novi zaključak da idemo tražiti isplatu trinaeste penzije”, navodi Halilović.

Zbog toga je 440 hiljada penzionera koliko ih ima u Federaciji Bosne i Hercegovine spremno za proteste, za borbu za zakonom stečena prava.

Prenosi rtvslon.ba

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments