fbpx

Bingo postao vlasnik jednog od najvećih i najpoznatijih hotela u BiH

2 min. za čitanje

Presudom se Bevandi nalaže da stavi potpis na Ugovor o kupoprodaji hotela Zenit, a ako to ne učini u ostavljenom roku kupac će uplatiti novac u Trezor HNK i kupoprodaja će biti pravno važeća

Trakavica u vezi prodaje hotela Zenit u Neumu konačno je dobila pravosudni epilog.

Kako piše Mostar.live, nadležni sud je ovih dana nakon više od osam godina javne prodaje hotela koja se desila 2015. godine, donio presudu u ovom slučaju prema kojoj tuzlanski trgovački lanac Bingo postaje vlasnik Zenita.

Nakon što je na javnom pozivu ponuda Bingo proglašena najpovoljnijom, ova kompanija nikada nije uspjela ući u posjed hotela. Direktor Agencije za privatizaciju HNK Dragan Bevanda uporno je odbijao da stavi potpis na Ugovor o kupoprodaji sa Bingom, iako mu je to bila zakonska obaveza.

Presudom se Bevandi nalaže da stavi potpis na Ugovor o kupoprodaji hotela Zenit, a ako to ne učini u ostavljenom roku kupac će uplatiti novac u Trezor HNK i kupoprodaja će biti pravno važeća.

Da podsjetimo, agencija za privatizaciju HNK je sredinom jula 2015. godine raspisala Javni poziv za prikupljanje ponuda (tender) za prodaju državnog kapitala u poduzeću HTD ZENIT-BRO d.o.o. Neum. Državni kapital je iznosio 79,73 posto ukupnog kapitala i to u iznosu od 5.833.217 KM. Ostatak kapitala od 20,27 posto otpada na Brodomerkur d.d. Split.

– Agencije za privatizaciju HNK izabrala je Bingo,koji se prijavio na Javni poziv s najboljom ponudom. Obećali su ulaganja od 30 miliona KM, zadržavanje postojećeg broja zaposlenih i zapošljavanje 72 nova radnika – kazao je tadašnji zamjenik direktora Agencije za privatizaciju HNK Ismet Čampara.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments