fbpx

Ministrica Čolić i premijer Tulumović održai sastanak sa delegacijom magistara farmacije TK

2 min. za čitanje

Poslovanje apoteka na području Tuzlanskog kantona, kao i visina naknade apotekama za izdavanje lijekova sa esencijalne liste bile su teme današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovića i ministrice zdravstva TK Dajane Čolić sa delegacijom magistara farmacije TK.

Ovom prilikom magistri farmacije su informisali premijera i ministricu o značaju ove naknade i šta sve apoteke finansiraju iz ove cijene, kao i visini naknade koju dobivaju apoteke u drugim kantonima u FBiH.

Premijer Tulumović i ministrica Čolić su ovom prilikom istaknuli da Vlada Kantona i Zavod zdravstvenog osiguranja TK trenutno pripremaju Finansijski plan Zavoda za narednu godinu, gdje se planira i određeno povećanje iznosa ove naknade.„Finansijskim planom koji je trenutno u pripremi planiramo i određeno povećanje naknade za izdavanje lijekova.

O tačnoj cijeni u ovom momentu ne možemo govoriti jer ona mora biti u skladu sa finansijskim mogućnostima Zavoda”, kazali su danas premijer Tulumović i ministrica Čolić.

Na sastanku je danas bilo govora i o organizaciji rada apoteka, posebno kada je u pitanju noćno dežurstvo.„U Banovićima od pet apoteka niti jedna nema organizovano noćno dežurstvo. Banovići i građani Banovića zaslužuju da imaju dežurnu apoteku i da budu u prilici da u svom gradu mogu uvijek kupiti lijek u svom gradu” kazao je premijer Tulumović, te pozvao magistre farmacije da i o ovom aspektu organizacije rada apoteka moraju povesti računa.

Također danas je razgovarano i u vezi sa implementacijom E-recepta na području našeg kantona. Predstavnici magistara su izrazili spremnost svih apoteka za uvođenje ovog sistema, koji bi, prema njihovim riječima, znatno olakšao i unaprijedio proces izdavanja lijekova.

Delegaciju magistara farmacije na današnjem sastanku su činili predsjednica Komore magistara farmacije TK Aneda Cipurković, generalni sekretar Komore magistara farmacije TK Dragana Nikić, predstavnica Komore magistara farmacije FBiH Džana Tučić, predstavnik apoteka javnih ustanova TK Edim Kadić i predstavnik privatnog sektora i pojedinačnih apoteka TK Senad Softić.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments