fbpx

Ministarstvo vanjske trgovine pripremilo odluku o zabrani izvoza oblovine

2 min. za čitanje

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH pripremilo je Odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata radi osiguravanja neophodnih količina za prerađivačku industriju u BiH i očuvanja šuma.”Riječ je o odluci kojom se do kraja godine zabranjuje izvoz oblovine iz BiH. Odluku smo pripremili na temelju zaključaka zajedničkog sastanka sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH i premijerima Republike Srpske i Federacije BiH. Očekujemo da će Vijeće ministara BiH u što skorijem roku usvojiti predloženu odluku”, poručio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

Prema njegovim riječima, nakon negativnih posljedica pandemije covid-19 i povećane potražnje za proizvodima drvoprerađivačke industrije, neophodno je sve raspoložive količine šumskih drvnih sortimenata usmjeriti prema domaćim drvoprerađivačima u cilju daljeg rasta i razvoja ovog sektora.

“U uslovima nedostatka sirovine na tržištu, privredni subjekti iz Republike Srpske i Federacije BiH su ograničeni na proizvodnju određenih količina, sa sirovinom koju uspiju obezbijediti sa tržišta. Zbog toga smatramo da je potpuno opravdano privremeno zabraniti izvoz šumskih drvnih sortimenata, kako bi domaći drvoprerađivači bili u mogućnosti da obezbijede dovoljne količine ove sirovine za svoju proizvodnju”, naveo je Košarac.

On je naglasio da dodatni razlog za usvajanje ove odluke predstavlja potencijalni poremećaj na tržištu zbog situacije u Ukrajini.

“Ukrajina je jedna od najvećih izvoznika oblovine u svijetu. Postoje naznake da bi, zbog aktuelnih dešavanja u ovoj zemlji, moglo doći do velike potražnje za izvozom oblovine, što ne ide u prilog domaćim drvoprerađivačima. Naša namjera je da primarno razvijamo i unapređujemo domaće kapacitete i obezbijedimo uslove da potrebne količine sirovine ostaju našim drvoprerađivačima”, zaključio je Košarac.

Podsjetimo, ovo je već najavljeno nakon sastanka predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije sa entitetskim premijerima i državnim ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Tada je rečeno da nema straha od nedostatka određenih roba, ali da će morati zabraniti izvoz trupaca iz BiH.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments