fbpx

Milion maraka za kupce električnih automobila u FBiH

3 min. za čitanje

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je odluku koja je zvanično stupila na snagu 05. jula 2023. a koja produžava kontinuitet subvencija fizičkim licima pri kupovini električnih i elektrificiranih automobila. Novost je da je od ove godine odluka proširena i subvencije sada mogu dobiti i privatna preduzeća i poduzetnici.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je ovim odlukama napravila pohvalan kontinuitet u subvencioniranju ekološki podobnih automobila na električni pogon ili djelimično električni pogon, nakon što je prošle godine po prvi put u Federaciji BiH bila donesena odluka o subvencioniranju pri kupovini takvih automobila.

Tako su ovim odlukama usvojena dva program utroška sredstava utvrđenih u razdjelu 17. Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2023. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, gdje je za poticaje pri kupovini električnih automobila privatnim preduzećima i pojedincima odobren utrošak do ukupno 500.000,00 KM, dok je za poticaje pojedincima – fizičkim licima odobren ukupni budžet od također 500.000 KM, te se ukupno na ime poticaja planira utrošiti milion konvertibilnih maraka.

Za realizaciju ove odluke zaduženo je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Federalno ministarstvo finansija/Federalno ministarstvo financija, svako u okviru svoje nadležnosti.

Sufinansiranjem kupovine električnih i hibridnih automobila Vlada Federaciji Bosne i Hercegovine, vrši direktni uticaj na poboljšanje kvaliteta vazduha, kao i smanjenja izvora zagađenja vazduha odnosno smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte u cestovnom saobraćaju na teritoriji Bosne i Hercegovine. Cilj subvencija je neposredno podsticanje kupovine ekološki prihvatljivog vida transporta, u okviru sprovođenja mjera za poboljšanje kvaliteta vazduha i unapređenja kvaliteta životne sredine. Bosna i Hercegovina ima potencijal za razvoj sektora industrije elektromobilnosti.

Elektromobilnost predstavlja šansu privrednim subjektima za proširenje proizvodnih i poslovnih aktivnosti iz različitih sektora poput automobilske industrije, zaštite okoliša, trgovaca automobilima, elektroenergetike, elektroindustrije, prometa, distribucije nafte i naftnih derivata.

Visina iznosa koji se dodjeljuje kao finansijski poticaj pojedincima:

  • Električna vozila – 10.000,00 KM
  • Hibridna električna plug-in vozila – 7.000,00 KM
  • Hibridna – full hybrid vozila – 5.000,00 KM

Visina iznosa koji se dodjeljuje kao finansijski poticaj privatnim preduzećima i poduzetnicima:

  • Električna vozila – 10.000,00 KM
  • Hibridna električna plug-in vozila – 7.000,00 KM
  • Hibridna – full hybrid vozila – 5.000,00 KM

Važno je naglasiti da će se finansijska sredstva privatnim preduzećima i poduzetnicima dodijeliti po ovom Programu za kupovinu najviše 2 (dva) vozila. Također, neprihvatljivi korisnik subvencije je korisnik koji je ostvario pravo subvencije za vozilo iz budžeta za 2023. godinu, bilo kojeg nivoa vlasti u Federaciji BiH.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments