fbpx

Lijek za kašalj koji je povučen sa tržišta Srbije i Hrvatske i dalje dostupan na BiH tržištu

2 min. za čitanje

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH naložila je nosiocu dozvole/proizvođaču lijeka protiv suhog kašlja “Pholcodin alkaloid” da dostavi prijedlog mjere nakon odluke Evropske komisije o povlačenju ovog lijeka.

Iz Agencije su naveli da će nakon toga “ocijeniti i naložiti realizaciju odobrenih koraka i aktivnosti”.

Evropska komisija je u ožujku donijela odluku o povlačenju gotovih lijekova sa aktivnim sastojkom pholcodina sa tržišta svih članica Evropske unije.

Lijek pholcodin ima dugogodišnju primjenu u tretmanu suhog kašlja.

Međutim, zbog potencijalne alergijske reakcije kod pacijenata koji se podvrgavaju anesteziji, a u prethodnih 12 mjeseci primali su pholcodin, donesena je odluka o povlačenju jer nije bilo mogućnosti da se uspostave mjere minimizacije navedenog rizika.

Na tržištu BiH odobren je gotov lijek sa aktivnim sastojkom pholcodin kapsula, tvrda od 10 miligrama, proizvođača “Alkaloid” Skoplje.

“Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH prati aktivnosti koje se sprovode u članicama EU”, rečeno je Srni u ovoj agenciji.

Lijek protiv suhog kašlja “Pholcodin alkaloid”, na temelju odluke Evropske agencije za lijekove (EMA), povlači se na tržišta Srbije i Hrvatske, jer pholcodin može izazvati tešku alergijsku reakciju koja se u nekim slučajevima može završiti i smrtnim ishodom, saopćeno je jučer iz nadležnih agencija Hrvatske i Srbije.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments