fbpx

Kolika je sindikalna potrošačka korpa u mjesecu januaru?

2 min. za čitanje

Sindikalna potrošačka korporacija koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) izračunala za siječanj ove godine košta 2,895 KM.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za novembar 2023. iznosila je 1.310 KM, podatak je Federalnog zavoda za statistiku. Minimalna plata prema Odluci Vlade FBiH je 619 KM. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom iznosi 45,25 posto. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe minimalnom platom iznosi 21,38 posto.

Prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koje čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovaca.

Potrošački korpus čine: prehrana (44,42 posto sudjelovanje u sindikalnoj potrošačkoj korpi), stanovanje i komunalne usluge (13,75 posto), higijena i održavanje zdravlja (9,43 posto), obrazovanje i kultura (10,36 posto), odjeća i obuća (10,36 posto), prijevoz (4,77 posto), te održavanje domaćinstva (6,91 posto sudjelovanje u sindikalnoj potrošačkoj korpi).

U kategoriji prehrane koriste se cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, saopćeno je iz Službe za informiranje SSS BiH. 

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments