fbpx

Koje fakultete u BiH Njemačka ne priznaje

3 min. za čitanje

Našu zemlju je od 2013. do 2019. godine napustilo više od 520 hiljada stanovnika. Pokazuju to posljednji podaci Ankete o radnoj snazi koju je objavila Agencija za statistiku BiH i Unije za održivi povratak i integracije u BiH.

Nekoliko godina

Mladi, obrazovani ljudi napuštaju zemlju jer u njoj ne vide perspektivu, a sve više odlaze i cijele porodice. Država nema strategiju kojom bi ih zadržala. Još je gore što mnogi ne vide da će u narednih nekoliko godina biti bolje. Zato je za mnoge Njemačka upravo obećana zemlja. 

No, ni tamo, objašnjava Kasim Rašidović, advokat koji već dugo tamo živi i radi, nije uvijek samo med i mlijeko. Prije svega, savjetuje on, treba se prije odlaska dobro raspitati, naročito što Njemačka ne vrednuje sve bh. fakultete.

On objašnjava da se na stranici „Anabin“ nalazi lista sa spiskom srednjih škola i fakulteta, na kojoj su jasno istaknute oznake koje diplome se priznaju, a koje ne.

Dva znaka

– Oznaka H+ predstavlja da su taj fakultet ili školu priznali Nijemci, dok H- označava da bh. građani s tim završenim fakultetom ili školom ni ne pokušavaju aplicirati za Njemačku. Postoji i znak H+/-, što znači da, možda, vrijedi pokušati. Bitno je istaknuti da ne znači da priznavanje fakulteta znači i automatsko priznavanje diplome – kazao je Rašidović. 

Pojašnjava da bh. građani moraju da znaju da ni u Njemačkoj nije sjajno te da postoji niz problema na koje moraju obratiti pažnju ukoliko se odluče na taj korak.

– Treba da budu svjesni da Nijemci o svemu vode računa i da baš sve provjere. Ne smiju se zaslijepiti cifrom koju vide u ugovoru. Najviše se traži medicinsko osoblje i zanatlije svih vrsta. Ovaj novi zakon od 1. marta važi za cijeli svijet, pa i o tome treba voditi računa – kazao je Rašidović.

Ko je „u minusu“?

Ako je pored imena škole ili fakulteta H-, Rašidović preporučuje da se i ne pokušava s diplomom te obrazovne ustanove aplicirati za posao u Njemačkoj.

Primjera radi, minus su zaradili Hotelski i turistički fakultet u Laktašima, Univerzitet za medicinske struke u Mostaru, Viša poslovna škola u Tuzli, kao i Srednja škola za spoljnu trgovinu.

S druge strane, Internacionalni univerzitet u Travniku i Goraždu te Burch Univerzitet u Sarajevu, prema ocjeni njemačkih stručnjaka, dobili su H+/-, što znači da šansa za prihvatanje aplikacije možda i postoji.

Podijeli ovaj članak
5 komentara
Subscribe
Notify of
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Evo ja imam diplomu magistra koju sam kupio u Sirokom i radim kao konobar u Becu.
Ko kaze da ne vrijedi.

Do prije rata bio kondukter,a u ratu i poslije njega postao profesor.U kojoj to drzavi jos ima.

AUUUUUUU sta ce biti sa ovim babinim sinovima sto kupise diplome auuuuuuu

Babini sinovi nemaju potrebu da idu

Fakultet u Laktasima ?! Sve sami skolovani “LAKTASI” ,odmjerim im “od lakta”…