fbpx

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH negirali uplitanje u proces “Novalić i ostali”

1 min. za čitanje

Iza Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH oglasili su se povodom današnje presude u predmetu “Novalić i ostali”.

Kako su rekli, Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju nezavisne i hrabre institucije za provođenje zakona, tužiteljstva i pravosudne institucije koje rade u ime građana ove zemlje na istraživanju, procesuiranju i kažnjavanju korupcije.

“Korupcije koja muči demokratiju i ekonomiju Bosne i Hercegovine, i koja uzrokuje mnogi građani ove zemlje otići i graditi živote za sebe i svoje obitelji negdje drugdje”, kažu iz Ambasade SAD-a u BiH.

Dodaju da anketa za anketom i metrika za metrikom naglašavaju da građani nemaju povjerenja u te institucije i da je korupcija sve gora.

“Uvijek smo pozivali pravosudne institucije u BiH da moćnike pozovu na odgovornost za svoje postupke. Optužbe da je Ambasada Sjedinjenih Država utjecala na bilo koji aspekt ovih ili bilo kojih drugih sudskih postupaka su lažne i obmanjujuće. Snažno ih odbijamo”, dodaju.

Podsjećamo Fadil Novalić je pred Sudom Bosne i Hercegovine osuđen na četiri godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom nabavke respiratora.

Fikret Hodžić osuđen je na pet godina, a Fahrudin Solak na šest godina zatvora. Jelka Milićević je oslobođena optužbi.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments