fbpx

Iz Ambasade SAD-a najoštrije osudili prijetnje zaposlenim u Memorijalnom centru Srebrenica

1 min. za čitanje

U poruci objavljenoj na Twitteru iz Ambasade SAD-a su naveli da SAD osuđuju prijetnje i zastrašivanje protiv Memorijalnog centra Srebrenica i osoblja povezanog sa radom na godišnjem “Izvještaju o poricanju genocida u Srebrenici”.

“Pozivamo nadležne institucije da temeljno istraže ove prijetnje i procesuiraju počinitelje. Snažno osuđujemo negiranje genocida, kao i iskrivljeno i nepošteno prikazivanje historije. I jednog i drugog u današnjoj Bosni i Hercegovini ima previše. Priznavanje i prihvaćanje činjenica vezanih uz genocid i ratne zločine počinjene tokom rata 1992.-1995. ključni su prvi korak prema pomirenju”, navodi se u objavi.

Istakli su da ta odgovornost leži na Bosni i Hercegovini kao cjelini, a ne samo jednoj etničkoj skupini.

“Veličanje ratnih zločinaca bez obzira na njihovu etničku pripadnost kao i nastojanja da se osuđeni ratni zločinci rehabilitiraju ili minimiziraju njihove zločine razdire strukturu društva u zemlji raspirujući mržnju i netoleranciju. Ove radnje potkopavaju napore da se izgradi Bosna i Hercegovina u kojoj svi njeni građani uživaju miran i prosperitetan život”, poručili su iz Ambasade SAD-a.

Podsjećamo, nakon što je Memorijalni centar objavio svoj izvještaj o negiranju genocida u protekloj godini, zaposlenici Memorijalnog centra i autori izvještaja su bili izloženi prijetnjama i provokacijama.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments