fbpx

Budući vlasnik Lukavac cementa plovi Jadranom na superjahti vrijednoj 75 miliona dolara

4 min. za čitanje

Kad ne kupuje kompanije mađarski tajkun Lőrinc Mészáros plovi Jadranom na superjahti vrijednoj 75 miliona dolara, piše Tuzlanski.ba

Mađarski tajkun Lőrinc Mészáros s djecom i partnericom Andreom Várkonyi Jadranskim morem plovi u najnovijem ‘dijamantu mora’, personaliziranoj luksuznoj superjahti ROSE D'OR (Zlatna ruža) koja, procjenjuje se, vrijedi 75 miliona dolara. Mészáros s porodicom posjećuje nekoliko luka, tačnije – one u koje ta superjahta od 62 metra stane. Jedan je to od dragulja poznatog brodogradilišta Sanlorenzo, koje od 1958. godine gradi jahte vrhunske kvalitete. Svake godine proizvede se ograničen broj takvih personaliziranih jahti, uz prethodno dogovorene preference i zahtjeve kupaca.

ROSE D'OR, dom za odmor mađarskog milijardera, novoizgrađena je superjahta koja je ove godine predana vlasniku. Riječ je o tzv. modelu 62STEEL. Dosad su izgrađena samo tri takva modela, piše tportal.hr. Grdosija duga 62 metra ima šest kabina, može primiti 12 gostiju, uz mjesta za članove posade. Plovi brzinom od 18 čvorova, a može prijeći oko 5000 nautičkih milja kada je njen spremnik dizela od 130.000 litara pun. Kako je izvijestio 444.hu, superjahta je dosad je posjetila Napulj, Amalfi, Positano, Salerno, zatim Napulj odakle su krenuli za Capri. Ondje se, doduše, nisu mogli usidriti s obzirom na veličinu, već su morali prenoćiti u većem dijelu gdje se inače usidre trajekti koji ondje prenoće. Za to noćenje, koje košta 3000 eura, mjesto se mora rezervisati mjesecima unaprijed, piše 444.hu. Superjahtu pokreću dva Caterpillar motora od 2400 konjskih snaga. Kao i ostale jahte (Lady Mrd, Seagull, Artemy), i ova je registrirana na Malti. Na brodu se nalaze dva bazena, odnosno manji i veći jacuzzi, sunčane terase s obje strane broda, vodeni skuteri, pa i garažno spremište. Interijer je dizajniran za luksuz i udobnost, kabine su prostrane i dobro opremljene. A koliko sve to košta? Prema stranici Superyachtfan, cijena je bila 75 miliona dolara. Mađarski mediji navode da je superjahta najnoviji dio NER-a, kako mediji nazivaju takozvani ‘sistem nacionalne solidarnosti. Riječ je o terminu koji je stvorila Orbanova vlada nakon izborne pobjede 2010. godine, a njime su označavali promjene u vlasti koje su namjeravali uvesti. Danas NER označava vladajuću elitu, zajedno s političarima i oligarsima koji od toga profitiraju. Mađarski tajkun i milijarder Lőrinc Mészáros, vlasnik Nogometnog kluba Osijek, proširio je nedavno svoj hrvatski portfolio preuzimanjem kompanije Rabo iz Kneževih Vinograda, najvećeg hrvatskog proizvođača i izvoznika svježih jabuka. To je treća velika hrvatska akvizicija kontroverznog poduzetnika bliskog Viktoru Orbánu, nakon kupovine NK Osijeka i izgradnje luksuznog hotela Riva’s Hotels & Resorts u Ičićima.

Ove godine Mészáros je treći put zaredom osvojio titulu najbogatijeg Mađara. Forbes procjenjuje njegovo carstvo na 1,4 milijarde dolara (1,25 milijardi eura). Uslijed ekspanzije poslovnih aktivnosti samo u protekle dvije godine vrijednost njegova bogatstva porasla je za 540 miliona eura. Prošle godine nastavljeno je širenje njegove grupe ugovorom o koncesiji za autoceste, akvizicijama u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji, kupnjom tvrtke za trgovinu energijom, akvizicijom zaštitarske kompanije te inozemnom ekspanzijom u hotelijerstvu.

U Bosni i Hercegovini dogovorio je kupovinu Lukavac cementa.

Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

ovaj pametno širi investicije….
ne veli da će napraviti luna park na malinjaku

Tako i treba. A vi Lukavcani tusite se u cementu. I pustite da pustajju filtere preko noci.