fbpx

Halilagić: Sigurnost preduslov za privredni i ekonomski rast i razvoj

3 min. za čitanje

Sigurnost dolazi prva i to je preduslov za privredni razvoj, ekonomski rast, investicije, ulaganja, te napredak u svim drugim segmentima društva. Kazao je premijeru Tuzlanskog kantona Irfanu Halilagiću u Sarajevu, na sjednici Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99.

Tema tog skupa danas je bila ‘Realpolitički odgovori na sigurnosne prijetnje ui oko BiH’, a Halilagić je istaknuo da sigurnost ne smije biti promatrana ad hoc.

– Mora biti naše trajno, strateško opredjeljenje i aktivnosti u toj oblasti ne smiju ovisiti o bilo kakvim turbulencijama ili prekompoziciji u vlasti na bilo kojem nivou. Sigurnost je crvena linija, ispod koje ne smijemo ići – naglasio je Halilagić.

Smatra da je, uz kontinuirano ulaganje u infrastrukturu, bolji standard građana i jačanje socijalne politike, potrebno posebnu pažnju posvetiti osposobljavanju specijalističkih timova, civilne zaštite, policijskih i drugih sigurnosnih i obavještajnih struktura, ali i prijateljima iz drugih zemalja koji mogu biti od pomoći is kojima u koordinaciji možemo kvalitetnije spašavati ljudske živote i raditi na umanjivanju cjelokupne štete’.

– U takvim okolnostima, u uvjetima bilo kakve izravne opasnosti po sigurnost građana, a uzevši u obzir složeno ustavno uređenje Bosne i Hercegovine, realnost je da se težište odgovornosti prebacuje na niže razine vlasti, tačnije razine koji su organizacijski i suštinski bliže građanima. To su primarno jedinice lokalne samouprave (općine i gradovi) i kantoni sa svim svojim nadležnostima – naglasio je.

Kako kaže Halilagić, tako sagledavajući stvari Tuzlanski kanton izdvojio je uz rekordno izdvajanje sredstava za kapitalne investicije (2022. godine 46,5 miliona KM), značajna sredstva (oko 15 miliona KM) za kadrovsko i materijalno – tehničko opremanje Uprave policije.

– Osim navedene značajne uloge, u takvim okolnostima i narušavanju sigurnosti bilo koje vrste, imaju i službe civilne zaštite gradova, općina i kantona, organizacije Crvenog krsta/križa, ali i udruženja oformljena i opremljena za takve specijalizirane događaje i zadatke kao što je primjer Gorske službe spašavanja – naglasio je.

Iz tog razloga, institucije Tuzlanskog kantona su prepoznale, kaže Halilagić, potrebu ulaganja u te strukture te smo pored Uprave policije, paralelno, značajna sredstva izdvojila za jačanje općinskih/gradskih službi civilne zaštite (oko dva milijuna KM), a na tragu smo realizacije. ideje formiranja specijalne rezervne jedinice za hitno djelovanje pri Službi civilne zaštite TK’.

– Nikako ne treba zanemariti ni stupanj organizacije i povezanosti jedinica mjesne samouprave odnosno mjesne zajednice s obzirom da su kao takve najbližem stanovništvu i građanima te najčešće jesu prva spona, veza s višim organima organizacijske strukture kad je riječ o bilo kojem obliku opasnosti ili nepogode. Navedeno ukazuje na potrebu sistemskog uvezivanja svih oblika organizacije u cilju kreiranja institucionalnog, sistemskog odgovora na bilo kakvu vrstu ugrožavanja sigurnosti građana i njihove imovine – naglasio je na redovnoj sesiji Kruga 99 premijer Tuzlanskog kantona. 

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments