fbpx

Granična policija BiH: Građani Kosova u BiH samo uz vizu

2 min. za čitanje

Na internetu su se pojavile informacije kako od 3. novembra državljani Kosova uživaju bezvizni pristup u Bosnu i Hercegovinu sa važećom ličnom kartom što može izazvati zabunu i situacije da građani Kosova budu vraćeni sa graničnih prelaza Bosne i Hercegovine.

Iz Granične policije Bosne i Hercegovine naveli su da te informacije koje se mogu pronaći na internetu nisu tačne.

“Sukladno Odluci o vizama (Službeni oglas BiH, broj 3/15, 47/17 , 73/17 I 40/20), propisano da su nositelji putnih isprava s oznakom ‘Republika Kosovo’ obavezni prethodno pribaviti vizu Bosne i Hercegovine, koja se ne unosi u putnu ispravu nego se izdaje na posebnom obrascu i po posebnom postupku. Uzimajući u obzir navedeno, informiramo da građani s područja Kosova ne mogu koristiti lične karte prilikom prelaska državne granice Bosne i Hercegovine”, istakla je Franka Vican Bošković, glasnogovornica Granične policije Bosne i Hercegovine.

Naime, u Berlinu, glavnom gradu Njemačke su premijeri zemalja Zapadnog Balkana, 3 . novembra, među kojima je bio i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, između ostalog, u okviru berlinskog procesa potpisali Sporazum o putovanju samo sa ličnim kartama na Zapadnom Balkanu, ali će se on primjenjivati od momenta kada bude odobren u zemljama potpisnicama.

To u slučaju Bosne i Hercegovine znači da sporazum mora odobriti Parlamentarna skupština BiH, odnosno on mora dobiti “zeleno svjetlo” na Predstavničkom, odnosno Domu naroda PSBiH.

S obzirom na to da je konstituisanje nove vlasti u toku, te da će Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH biti najvjerovatnije konstituisan početkom naredne, 2023. godine, teško je očekivati da će sporazum na dnevnom redu Parlamentarne skupštine BiH biti prije prvog tromjesečja naredne godine.

Do tada, kako je pojašnjeno, na snazi su bilateralni sporazumi o prelasku granice samo sa ličnim kartama koje u slučaju Bosne i Hercegovine recipročno važe sa Srbijom, Crnom Gorom, Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments