fbpx

Federalna inspekcija itvršila 289 kontrola, zapečatili 19 objekata

2 min. za čitanje

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su 20. decembra 2023. godine na širem području Federacije BiH izvršili 289 inspekcijskih nadzora tzv. akcija kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, građevine, pekarstva i druge uslužne djelatnosti.

U izvršenim kontrolama otkriveno je 35 neprijavljenih radnika, 73 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja, 4 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 5 objekata koji su obavljali djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanja fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja, zapečaćeno je 19 objekta i u 113 slučaja izdati su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 303.650, 00 KM.

“Porezna uprava poziva sudove da blagovremeno i u zakonom propisanom iznosu izriču sankcije kako bi iste imale brži i veći preventivni učinak. Sankcija koja se brzo izriče i kad je manja ima veći učinak od veće sankcije koja se izriče nakon dužeg vremena. Izricanje sankcija nakon nekoliko godina i još u iznosu manjem od zakonskog minimuma ima mali vaspitni učinak na porezne obveznike i poštivanje zakona.

Budite partner Porezne uprave u poštivanju poreznih propisa i smanjenju sive ekonomije. Aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije će se nastaviti i u narednom periodu, stoga se pozivaju porezni obveznici kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

Porezni obveznici koji nisu blagovremeno podnijeli prijave poreza na dohodak i doprinosa pozivaju se da iste što prije podnesu i da provjere ispravnost podnesenih Obrazaca MIP-1023, te da plate javne prihode. Porezni obveznici kod kojih je najavljen inspekcijski nadzor, a koji nisu podnijeli sve porezne prijave, pozivaju se da to urade što prije. Također, Porezna uprava FBiH poziva građane da putem portala izvrše provjeru prijave u Jedinstveni sistem i provjeru uplate obaveznih doprinosa, a sve slučajeve neplaćanja doprinosa kao i saznanja o radu na crno, te druge nepravilnosti”, saopćeno je iz Porezne uprave.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments