fbpx

Evo koje korake BiH mora poduzeti za otvaranje pregovora za EU

2 min. za čitanje

Generalna direktorica za Europu u Službi za vanjske poslove Europske unije (EEAS) Angelina Eichhorst sastala se danas sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Josipom Brkićem u Sarajevu nakon čega je govorila o europskim integracijama Bosne i Hercegovine kao i političkoj situaciji u zemlji.

“Jučer sam se sastala s članovima Predsjedništva BiH u intenzivnim razgovorima smo razmatrali koji su to značajni koraci koje je potrebno poduzeti. Situacija zahtjeva da se mobilišu sve snage, 24 sata u sedmici”, kazala je Eichhorst.

Pohvalila je angažman Ministarstva vanjskih poslova BiH.

“Pozdravljam dalje jačanje prisustva operacije Athea u BiH. Vidim da su neke naše članice uputile dodatne snage. Imamo usaglašavanje političkih lidera u dobro poznatim pitanjima od FRONTEX-a do nekih zakona. Meni je zadovoljstvo da sam imala priliku da budem ovdje danas”, kazala je u obraćanju medijima.

Naglasila je da su prioriteti za otvaranje pregovora za pristup Europskoj uniji usvajanje tri zakona.

“Mart je veoma važan za Bosnu i Hercegovinu. Nedavno je i Ursula von der Leyen bila u posjeti BiH. Glavna njena poruka je bila da od domaćih vlasti dobije informacije šta je urađeno kako bi ona mogla izvijestiti šefove vlada zemalja članica. Pregovori sa FRONTEX-om, zakon o sukobu interesa, zakon o sudovima i zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranje terorizma“, kazala je Eichhorst.

Naglasila je da je potrebno i izmijeniti izborno zakonodavstvo kako bi se omogućio adekvatan izborni proces.

Kada je u pitanju sigurnosna situacija u BiH, kazala je da je BiH u dobroj poziciji zahvaljujući prisustvu snaga EUFOR-a.

“Mi se kao EU u velikoj mjeri oslanjamo na snage EUFOR-a, ali i na druge aktere. Ne pokušavam da minimiziram bilo kakve prijetnje, ali ne treba zaboraviti da su takve prijetnje nekada prisutnije u javnosti. Naša ocjena je da je u BiH sigurno okruženje”, navela je Eichhorst.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments