fbpx

Ekonomiju FBiH usmjeriti ka čistoj privredi

2 min. za čitanje

Javna konsultacija o izradi “Strategije razvoja Federacije BiH 2021- 2027” održana je u Tuzli u organizaciji Federalnog zavoda za programiranje razvoja u saradnji s predstavnicima Ministarstva privrede Tuzlanskog i Posavskog kantona.

0303 strategija

Riječ je o radnoj verzija Strategije razvoja koja je rezultat rada stručne javnosti, predstavnika institucija i akademske zajednice. Konačan dokument bit će predstavljen za tri mjeseca. Prema riječima pomoćnika direktora Federalnog zavoda za programiranje i razvoj Nijaza Avdukića, izrada Strategije počela je u septembru prošle godine, a dosad je organizirano 16 radionica u cijeloj Federaciji BiH.

„Strategija razvoja Federacije BiH je prvi dokument koji se radi na ovakav način, od kada Federacija BiH postoji. Znači, do sada Federacija nije imala strategiju razvoja. Nadam se da ova strategija neće biti samo mrtvo slovo na papiru”, rekao je ovom prilikom Avdukić.

Na dosadašnjih 16 radionica učestvovalo je 1000 stručnjaka. Definisano je oko 20 prioriteta, 100 mjera i nekoliko ključnih ciljeva.

Prema riječima konsultanta na izradi Strategije za razvoj FBiH Ante Domazeta, Strategija je pokušaj da se na bazi naučnih istraživanja i prijedloga jednog šireg kruga znastvenika formuliraju javne politike za ekonomsko i socijalno upravljanje narednih osam godina.

Radna verzija Strategije razvoja FBiH predviđa i obnovljive izvore energije, te brojne potencijale naše zemlje. U konačnici treba ponuditi programe za bolji standard građana.

Radne verzije Strategije razvoja nakon Tuzle bit će predstavljene u Mostaru, Zenici i Livnu.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments