fbpx

Dom naroda Parlamenta FBiH odobrio strategiju zapošljavanja FBiH do 2030. godine

2 min. za čitanje

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosni i Hercegovine odobrio je, na prijedlog Federalne vlade, Strategiju zapošljavanja u Federaciji BiH do 2030. godine.

Delegatima je ovaj dokument obrazložio federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić i rekao da su definisana četiri strateška cilja: povećanje lične zapošljivosti i unapređenje usklađenosti vještina sa zahtjevima tržišta rada; promoviranje kapaciteta preduzeća u privatnom sektoru za otvaranje formalnih radnih mjesta; osiguranje uključivanja teško zapošljivih osoba na tržište rada kroz efektivnije aktivne politike tržišta rada te osnaživanje upravljanja tim tržištem i povećanje kapaciteta za provođenje politike.

Intencija strategije, kazao je ministar, pored ostalih ciljeva je da garancijama za mlade obrazovane kadrove, period od završetka školovanja ili gubitka posla, do njihovog novog zapošljavanja bude skraćen na četiri mjeseca, a cilj je da mladi ostaju i grade budućnost u vlastitoj državi.

Strategija zapošljavanja u Federaciji Bosne i Hercegovine (2023-2030.) rezultat je rada Federalnog ministarstva rada i socijalne politike i Medunarodne organizacije rada (MOR) te drugih nadležnih institucija, navela je Vlada FBiH u materijalu upućenom u Parlament.

U fazi formuliranja ovog dokumenta sagledani su ključni pokazatelji trzišta rada, politike zapošljavanja institucija nadležnih za tržiste rada; utvrđeni su ključni problemi u svrhu izrade okvira kojim bi se osigurao sveobuhvatan i koherentan pristup promoviranju zapošljavanja, koncept ciljeva, kvantitativni ciljevi i ishodi, kao i nadležnosti vodećih institucija, vremenski rokovi, mehanizam koordinacije te pristup praćenju i evaluaciji.

Strategija se sastoji iz tri dijela. U prvom je riječ o situaciji na tržištu rada u Federaciji BiH, u drugom su razrađene utvrđene opcije politike usmjerene na saniranje izazova u sferi zapošljavanja.U posljednjem dijelu riječ je o operativnim aspektima koji se tiču implementacije politike zapošljavanja, navela je također Vlada.

Sjednica Doma naroda je nakon odobravanja Strategije nastavljena narednim temama.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments