fbpx

Direktor “Elektroprivrede BiH” o nestanku struje: “Ovakve situacije su moguće i ubuduće”

3 min. za čitanje

Sanel Buljubašić, direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, govorio je o kolapsu koji je izazvao nestanak struje na području naše države, ali i u Crnoj Gori, dijelu Hrvatske, Albaniji i Grčkoj.

U “Dnevniku 2” na Federalnoj televiziji govorio je o uzrocima koji su doveli do totalne paralize elektroenergetskog sistema u ovim državama koja je trajala nekoliko sati. Upozorio je da su ovakvi ispadi mogući i ubuduće te da je važno sačuvati stabilan energetski sistem.

Buljubašić je pojasnio da je trenutno stanje s opskrbom električnom energijom je u potpunosti stabilno i da je u opticaju 730 megavata te se nada da će u narednih nekoliko sati u pogon u potpunosti biti puštena i Termoelektrana Tuzla. Dodao je da dva bloka u Termoelektrani Kakanj već ulaze u sistem.

Što se tiče hidroelektrana, sva tri hidroagregata su u pogonu i jako brzo su bila u funkciji – čim se uspostavio interkonektivni dalekovod na 400 kV naponu. Želim zahvaliti ljudima u ‘Elektroprivredi’ koji su u koordinaciji s Nezavisnim operatorom sistema danas besprijekorno radili na rješavanju ove problematike i, naravno, da se izvinim našim potrošačima što se ovo danas desilo”, rekao je Buljubašić za FTV.

Zatim je upozorio i na to da su ovakve situacije moguće i ubuduće naglasivši da je zbog toga bitno održavati stabilnim energetski sistem i energetska postrojenja u BiH, što samim time znači i stabilnu proizvodnju. Pojasnio je i to da je današnji kolaps nastao zbog prekida u interkonektivnim dalekovodima

Kada imate pad na 400 kV dalekovodu, onda padaju i niži dalekovodni sistemi – 220 kilovoltni, 110 kilovoltni, onda ne možete uspostaviti ni balans između potrošnje i proizvodnje. Važno je naglasiti da su prije ovoga svi proizvodni kapaciteti ‘Elektroprivrede BiH’ bili u pogonu, u punom kapacitetu i ne možemo reći da je to stvar ‘Elektroprivrede BiH'”, kazao je Buljubašić.

Prema njegovim riječima, u narednih nekoliko sati ‘Elektroprivreda BiH’ će, vjerojatno, radi stabilne opskrbe kupaca morati dokupiti određenu količinu električne energije.

Jako je bitno naglasiti da je u jednom ovako ozbiljnom ispadu ‘Elektroprivreda BiH’ jako brzo reagovala u koordinaciji s Nezavisnim operatorom sistema da se ponovo uspostavi stabilnost na energetskom sistemu. Tražiti krivce u ovom trenutku bilo bi jako nezahvalno – pustit ćemo da to odradi struka u narednom periodu”, ustvrdio je Buljubašić.

Demantovao je informacije da je došlo do havarije u Termoelektrani Tuzla.

“Crni dim iz dimnjaka Termoelektrane je sasvim normalan u ovakvim ispadima”, poručio je, između ostalog, Buljubašić.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments