fbpx

Danas počinje gradnja projekta koji će biti najveći ekonomski pokretač države

2 min. za čitanje

Prošlog mjeseca Elektroprivreda je potpisala ugovor o izvođenju pripremnih radova na izgradnji bloka 7 Termoelektrane Tuzla, a danas bi izvođači i zvanično trebali krenuti sa radovima na terenu. Blok 7 zajedno sa pratećim objektima zauzimat će površinu od 273 hektara i u narednih pet godina bit će najveći ekonomski pokretač, ne samo za Tuzlanski kanton, nego i cijelu državu.

– I sada ako krenemo redom, evo ovaj dio pripremnih radova i ovaj ugovor koji je vrijedan gotovo 19 miliona KM rade u potpunosti domaće kompanije. Jedan dio IPC ugovora koji smo potpisali sa kineskim partnerom je kroz zajednički dogovor reduciran u iznosu od 63 miliona eura i taj kompletan iznos će biti ponuđen doaćoj privredi i domaćoj radnoj snazi da ga iznese i to su poslovi sa kojima naša operativa ima dovoljno iskustva i ne sumnjamo da će to dobro uraditi, a i pored toga sa kineskim partnerima imamo dogovor da onaj dio posla za koji su domaće firme referentne, obučene i imaju iskustva da rade, a to je nekih 20 posto ukupne vrijednosti ugovora, isto tako bude prepušten domaćoj privredi  – naglasio je Senad Salkić, izvršni direktor za investicije u Elektroprivredi BiH.

Ukupna vrijednost projekta iznosi milijardu i osam stotina miliona KM, a čak polovina od ovog iznosa mogla bi ostati u našoj zemlji. Na kineskoj strani bi ostala proizodnja visokosofisticirane opreme koja će se proizvoditi u evropskim tvornicama i biti dopremana na gradilište.

Blok 7 se projektuje u skladu sa savremenim tehnologijama koje osiguravaju da emisija svih polutanata bude ispod dozvoljenih graničnih vrijednosti i zahtjeva legislative EU-a i BiH.

Studija izvodljivosti je pokazala da je optimalna snaga novog bloka za tuzlansku termoelektranu 450 MW i da sa tom snagom uz upotrebu lignitnih ugljeva iz rudnika Kreka, te mješavinu ugljeva iz Banovića i Đurševika može biti održiv, kao i da može vratiti kredit bez porasta cijene električne energije.

Podijeli ovaj članak
3 komentara
Subscribe
Notify of
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Delić potpisuje eru bez upotrebe uglja, a ovo je decenijski Projekat koji će uvećati potrošnju ugljeva u odnosu na trenutnu !!!

Ne zaboravi te da pokazete kako ce ovaj projekat doprinijeti nasem zdrastvu? Ima da budemo bogati i zdravi od ovakvih projekta! J…bo vam Kina ma…mu

Mislite projekta kojim ce energetski sektor BiH postati vlasnistvo Kine?