fbpx

Problem održavanje pijace u Lukavcu: “Politički pritisci ili stvarni problemi”

3 min. za čitanje

Problem održavanja pijace u Lukavcu još uvijek je aktuelan, a prema svim pokazateljima tradicija pijačnog dana mogla bi biti prekinuta.

Prije nešto više od mjesec dana, inspektori Kantonalne Uprave za inspekcijske poslove izdali su nakon pregleda pijačnog prostora, Rješenje kojim se JP Rad Lukavac oduzima pravo na obavljanje pijačne djelatnosti, sve dok uočene nepravilnosti ne budu ispravljene.

Kao jedan od razloga za zatvaranje pijace, inspektori su naveli i nepostojanje izjave kojom JP Rad Lukavac potvrđuje da ispunjava sve minimalno tehničke uslove za obavljanje ove djelatnosti, te da u Rješenju nije navedena adresa lokacije na kojoj se vrši usluga.

Nakon brojnih poziva naših građana, koji su ovakvim rješenjem inspekcije uskraćeni za obavljanje prodajno/pijačnih usluga, pokušali smo pronaći obrazloženje kojim bi sve pojednostavili.

Nakon što smo kontaktirali JP Rad d.o.o. Lukavac dobili smo obrazloženje:

Naime, prema članu 12. stav 5. Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH, trgovci, odnosno u ovom slučaju “JP Rad” Lukavac dužni su dostaviti nadležnom organu izjavu kojom potvrđuju da objekat ispunjava zakonom propisane uslove u početku rada prodajnog objekta.

Sporna izjava o ispunjavanju minimalno tehničkih uslova dostavlja se nadležnom organu isključivo prije početka rada prodajnog objekta, sa ciljem pojednostavljenja postupka otpočinjanja rada u trgovačkim objektima. Da pojednostavimo, obzirom da pomenutu uslugu (pijaca), lukavačko preduzeće obavlja već od 2002. godine, u tom je periodu moralo imati svu potrebnu dokumentaciju kojom se potvrđuje ispunjavanje svih Zakonom propisanih uslova, inače do otvaranja pijace u Lukavcu nikada ne bi ni došlo.

Osim toga sporna je i adresa pijace, koja se održava u krugu i na zemljištu preduzeća “Rad” u Lukavcu, jedinog takvog na našem prostoru, pa je ostalo nejasno kako je već 17. godina održavanje pijace bilo neupitno na istoj adresi, na kojoj se nalazi i registrovani vršilac usluge, kažu iz JP Rad d.o.o. Lukavac.

Da li su ovo zaista problemi koji se ne mogu prevazići i zbog kojih ispaštaju prodavači, ali i građani. Poznato je da se pijace u Banovićima, Srebreniku ili Gračanici održavaju u nekoliko ulica (ne na jednoj adresi), saobraćajnicama, bez ograđenog prostora, sanitarnih čvorova itd.

Ili je u pitanju novi politički pritisak na JP Rad d.o.o. Lukavac, obzirom da lokalnoj lukavačkoj vlasti nakon neuspjelog pokušaja formiranja preduzeća “Vodovod i pijace”, ponovo ne polazi za rukom “uhljebiti” svoje stranačke kadrove na pozicije u ovom preduzeću.

Pijaca je nakon 17. godina prvi put zatvorena, a političkom igrom kojom se vrši pritisak vlasti na preduzeće ispaštaju samo građani i trgovci.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
14 komentara
Subscribe
Notify of
14 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Nehro ne ***. Pijaca je u blatu i nikakvim uslovima vec 10 godina niste marke ulozili niti popravili nista.

Interes da pijaca radi imaju najmanje 4 kategorije:
– narod koji dovozi robu, prodaje i od toga živi,
– građani koji nabavljaju robu, taze voće i povrće, sir, kajmak….i td
– JP RAD koji po jednoj pijaci ima zaradu od nekoliko desetina hiljada maraka,
– država- ubiranjem poreza.
Neko je to sve zanemario i stavio iznad toga politički interes.Nije teško pogotiti ko.Jer kantonalna inspekcija je pijacu zatvorila zato što Opština Lukavac nije dobila od Komunalnog papir.Pa koje je to prijavio Inspekciji ?Komunalno nije.
Problem ako ga ima se mogao riješavati u hodu.
Pozivam Nehru da se oglasi saopštenjem povodom ovog slučaja- on nema dlake na jeziku.

Bundoglav je pokvario i pijacu. Taj bi znao uspjesno da ucestvuje samo na stocnoj pijaci.
Apelujem na ove trgovce i pijacare da krenu ponovo pobedeljkom sa pijacom u parku ispred zgrade opstine i u okolnim ulicama i u parku kod obdanista gdje bundoglav kopa one transeje evo par mjeseci…

Za sve je kriv taj *** zvani Edin Delić.
Treba podići sve građane Lukavca da tog *** i pacera skinu sa mjesta načelnika.
Nikada takav jedan nije smio doći na tako važnu funkciju.
Koji je to dušman i neprijatelj naroda.
Eto upravo sada je taj pokazao svoje pravo dušmansko lice razitkrio se napokon.
Upravo ovim svojim potezom ukidanja pijace je lično potvrdio koliko nemože smislit Lukavac i ljude koji ovdje teško žive.
Upravo sada je idealna prilika da se dušman skine da se otjera..
Jadni građani Lukavca ta pijaca im je bila sve naročito penzionerima.
Neznam zašto građani trpe tu vrstu torture jer je to strašna tortura.
Ni u ratu niko nikada nije ukidao pijacu.
Taj se usudio na taj potez.
Vrši torturu još neviđenu i nezapamćenu nad građanima ove zemlje nad našim borcima nad našim očevima nad našim majkama nad našim djedovima nad nenama našim,a mi šutimo i trpimo neviđenu torturu.
Taj vrši torturu nad sirotinjom.
Građani čekaju da ih neko povede da ih organizuje.
Ovo je idealan momenat i prilika da se građani povedu da se dignu da se organizuju i da se nitkov i neprijatelj naroda otjera iz Lukavca zauvijek.
Tajje najveće zlo koje je zadesilo Lukavac ikada.

Najvece zlo su SDA kozojebi koji su sisli s brda i unistili Lukavac koji je bio moderan i napredan grad do rata. Od Opstine, Policije, Doma Zdravlja, Obdanista, osnovnih i srednjih skola, svugdje su SDA paraziti donijeli svoju nesposobnost i seljastvo i unistili sve u ovom danas sugavom gradu.

Dizi protest protiv lafinasa dolazim sa komplet familijom samo koji datum

Gosp.Memo
Bas tako treba Gradjani cekaju da ih neko povede da ih organizuje.
I da bi se organizovalo treba i pijacu organizovat.
Ko god da naplacuje zadnjih 20 godina od tog jadnog naroda Ponedeljkom za stand treba tom narodu za tu cijenu sto naplacuje i da obezbijedu pristojne uslove. A ne samo da im naplacuje.
Niko nije rekao da pijacu zatvore nego da obezbijede tehnicke uslove za rad.
To se u pismenom svijetu zove organizovanje kao sto ste i naveli.
Od nekud se treba krenut.
A u ratu je pijaca pocela kako je pocela.Posle rata su se trebali uvesti standardi da ljudi mogu pristojno prodavati.
Pa se cekalo da neko organizuje. I sad kad neko oce da organizuje.Daj drugog.

Tortura nad borcima (čitaj i majkama, i nanama i djedovima, sirotinjom…) je bila ne tako davno, gore na Šićkoj petlji i šta bi na kraju – Veliko ništa.
Toliko o organizovanju građana.

Nije problem odrzavanje pijace , Purackog vasera , pitka voda , kanalizacija na Modracu , unisteni medjuljudski odnosi itd problem je lafinasu kojim nije uspjelo da ode u Sarajevo u parlament pa sad ga mi trpimo ali aBd da na sljedecim izborima zijani lafinas da onda Lukavac prodise

Lukavac ce prodisat samo ako SDA i sateliti odu SD i SBIH

Lijepo vam je načelnik odgovorio
”Nisam ja kriv već moj koalicioni partner”

Da nije načelnika još bi odvaljivali točkove od automobila preko pruznog prijelaza kod petraka,naravno vi koji imate malo bolje automobile a oni sa dvicom golfom nije ni bitno.Od rata ništa nije uloženo u Lukavac niti oko njega.A sad sa načelnikom rad na sve strane pa ne placa on iz svog džepa to sve,gdje su bile pare sve ove godine sa drugim na vlastima (valjda popravljali kugle,krajnice itd.na svojim vozilima). Ako se sjetimo davno nekad prije 92 god.ulice Lukavca su se prale preko noći nije bilo prljavštine kao sada,a sad prođe onaj spajz od čistača sa četkom i to samo pojedinim ulicama i završio za taj dan.Valjda će sadašnji načelnik i to srediti pa nek dušmani crknu tražeći druge nedostatke koje nisu vidjeli sve ove godine do sada. Nije politički niti stranački samo realnost koju svaki pošten građanin Lukavca vidi a nema nikakve koristi niti od Nehre ni od Edina niti od bilo koga drugog.

Onaj Anam bi i giviht pokvario…

Niti je načelnik niti čovjek on je ona BANDERA što ih slika svaki dan pa dokle više nijednu nisi usadio iz svog džepa a samo se njima hvališ