fbpx

Da li je deblokiran NATO put BiH?!

2 min. za čitanje

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je danas u Sarajevu, upitan u vezi s Programom reformi BiH, izjavio novinarima da je Bosna i Hercegovina pozvana u decembru prošle godine da podnese prvi ANP i „na bazi njega je urađen ovaj materijal koji je podržao NATO, koji su podržale zemlje Kvinte, radile na tom materijalu zajedno s članovima Predsjedništva“.

Po njegovim riječima, tim dokumentom je deblokiran NATO put BiH koji je dugo bio u zastoju, deblokirana implementacija reforme odbrane, dakle pregleda odbrane, deblokiran je proces rada Parlamentarne skupštine BiH, formiranja nove strukture vlasti.

– To je jedan dobar dokument, dobar kompromis. Zahvaljujem se i Miloradu Dodiku što je na kraju krajeva imao snage da uradi takvu stvar – naveo je Izetbegović.

Podsjećanja radi, Predsjedništvo BiH je nedavno donijelo odluku da će u NATO sjedište u Bruxellesu dostaviti dokument Program reformi Bosne i Hercegovine, u roku od jednog dana nakon što Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdi imenovanje predsjedavajućeg i ministara Vijeća ministara BiH.

Izetbegović je, upitan o formiranju vlasti na federalnom nivou, kazao kako misli da je to proces koji treba sada krenuti paralelno, „to treba biti jedan paket koji će obuhvatiti i federalni nivo i preostale kantone“.

Upitan da prokomentira izjavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da je ‘BiH zajednička, a Republika srpska naša’, Izetbegović je istaknuo da je svaki pedalj ove zemlje zajednički, te da „ništa u Bosni i Hercegovini nije srpsko, osim naziva Republika Srpska“.

– A ne znam ni hoće li to tako ostati ako Dodik nastavi sa ovakvim izjavama – kazao je Izetbegović.

Dodik je, između ostalog, jučer izjavio da Bošnjaci „moraju da znaju da BiH nije njihova, ona je za sve nas u toj zemlji, Republika Srpska je isključivo naša“.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments