fbpx

Domovino, sretan ti Dan državnosti

1 min. za čitanje

Na današnji dan 1943. godine, BiH je obnovila svoju državnost, koju je izgubila 1463.

Današnji dan, 25. novembar, obilježava se kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH-a) održano je 1943. godine u Mrkonjić-Gradu.

Na tom zasjedanju je donesena odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, a Bosna i Hercegovina je definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Na današnji dan, prije 75 godina, Bosna i Hercegovina je obnovila svoju državnost, koju je izgubila 1463, kada je Bosna potpala pod upravu Osmanske imperije.

Nekoliko dana nakon toga, spomenuta odluka ZAVNOBiH-a je potvrđena i ozvaničena na Prvom zasjedanju AVNOJ-a, odnosno Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije u Jajcu. BiH je, nakon što je oslobođena 1945. godine, dobila zastavu i grb.

Zaključak zasjedanja ZAVNOBiH-a je da je Bosna i Hercegovina tom odlukom definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava.

Svim Bosancima i Hercegovcima, želimo sretan 25. novembar – Dan državnosti BiH. Neka vam ovo bude lijep i radostan dan i provedite ga svečano sa prijateljima , familijom i sugrađanima”.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
6 komentara
Subscribe
Notify of
6 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Sretan nam :Pravnik radi u Minhenu ko Čistač G…,Doktor ko bravar u Sloveniji,Inžinjer ko Frizer u Australiji,Predsjdnik vijeća nam obični seljak,a Načelnik lafinaš,Ministar Preletačević,Premijer osudjenik,a glavni baja el bake…Sramota i slavimo jesmo Budale

Pozdrav iz Offenbacha od bivseg ekonomiste i sadasnjeg cistaca tjelesnih izlucevina.

Domovino sretan ti rodjendan!

Pozdrav iz Njemacke.

Jako duhovito. Stari fazon.

BiH je za godinu dana napustilo 56,376 stanovnika.
4698 mjesecno.
154 dnevno.
6 svakog sata.

Jako duhovito, nema sta. Sa ovim tempom, cemo jos malo svi da cestitamo iz bijelog svijeta.

Mislim da nisi shvatio ironiju mog komentara gore.

Hvala na cestitkama.Nazdravlje patriotama.Sretan ti Dan drzavnosti,Zemljice !