fbpx

Cvijanović, Komšić i Bećirović položili zakletve i preuzeli mandat na naredne četri godine

2 min. za čitanje

Novoizabrani članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željka Cvijanović, Željko Komšić i Denis Bećirović položili su danas na inauguraciji u Sarajevu svečane zakletve i preuzeli mandat za naredne četiri godine.

Cvijanović će biti prva predsjedavajuća.

Inauguraciji su, osim članova Predsjedništva, prisustvovali i strani ambasadori, federalni premijer Fadil Novalić, članovi Vijeća ministara BiH, novoizabrani predsjednik NSRS Nenad Stevandić, kao i predstavnici drugih entitetskih i državnih institucija.

Ambasador Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Sabolić nije došao na konstituirajuću sjednicu.

Za njega i državni vrh susjedne Hrvatske Željko Komšić nije legitimni predstavnik hrvatskog naroda u BiH.

Članovi Predsjedništva mogli su na inauguraciju pozvati supružnika i još po četiri člana porodice. Željko Komšić je pozvao tri člana porodice i ukrajinskog otpravnika poslova. Željka Cvijanović je pozvala četiri člana porodice, dok je Denis Bećirović pozvao Edina Fortu (NS), Nermina Ogreševića (NES), Elmedina Konakovića (NiP) i Nermina Nikšića (SDP).

Podsjetimo, na Općim izborima održanim 2. oktobra, za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Denis Bećirović (SDP) dobio je 330.238 glasova.

Na izborima za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda najviše glasova je dobio Željko Komšić (Demokratska fronta), 227.540 glasova.

Pobjedu na izborima za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda odnijela je Željka Cvijanović (SNSD) sa osvojenih 327.720 glasova.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments