fbpx

CIK – Novac za izbore osiguran i nalazi se na računu CIK-a

4 min. za čitanje

Obavještavam javnost da su sredstva za provedbu Općih izbora operativna i od jučer se nalaze na računu CIK-a, rekao je Arnautović.

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suad Arnautović na današnjoj pres-konferenciji potvrdio je da je uplaćeno 12.5 miliona KM, neophodnih za održavanje općih izbora.

Aktivnosti nisu mogle početi bez sredstava

Sredstva su operativna i od jučer su na računu CIK-a.

– Obavještavam javnost da su sredstva za provedbu Općih izbora operativna i od jučer se nalaze na računu CIK-a. Želim da se zahvalim gospodinu Vjekoslavu Bevandi na brzom izvršenju odluke visokog predstavnika. Aktivnosti koje nisu mogle biti započete zbog nedostatka sredstava sada mogu biti započete.

Jedna od najzahtjevnijih aktivnosti su javne nabavke. Pokrenute su sve javne nabavke potrebne za provođenje Općih izbora.

Dakle, ponovo su donešene tri odluke, koje su prethodno poništene, a odnose se na nabavku, štampanje izbornog materijala i oglašavanje- rekao je Arnautović. 

Odluka Kristijana Šmita

Pozvao je sve privredne subjekte da se prijave na javne nabavke koje CIK raspisuje. Predsjednik CIK-a se zahvalio visokom predstavniku Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt) zbog odluke da upotrijebi bonske ovlasti i donese odluku o finansiranju izbora.

– Izražavam žaljenje što nadležni organi i pored niza apela nisu postupili u skladu sa svojim obavezama – rekao je Arnautović.

Obavijestio je javnost i o tome da je završen postupak ovjere, da je ovjereno 90 političkih stranaka i 17 nezavisnih kandidata.

– U skladu sa odlukom o broju članova, 571 člana broje sve izborne komisije – rekao je Arnautović, te dodao da još 12 članova nedostaje. U narednom periodu će se sproboditi i obuke vezane za izborni proces.

– Do 14. juna do 16 sati teče rok za podnošenje prijava za ovjeru koalicija. Ranije je predstavljena aplikacija e-izbori koja je aktivna. Do sada je otvoreno 16.000 naloga iz inozemstva i u toku je njihova obrada. Od 14. juna pokrenut ćemo i newsletter koji će biti dostupan svima koji žele da se pretplate – rekao je Arnautović.

Podsjećamo, CIK je ranije raspisao izbore za 2. oktobar.

Vlado Rogić je upitan o nametnutim odlukama Šmita i kakav je njegov stav, na što je odgovorio:

– Nakon nametanja ove odluke CIK radi u svom punom kapacitetu i postujemo tu odluku kao i sve ranije koje su nametnute. Mi smo legalisti i ovdje ne iznosimo privatna stajališta. 

Politički subjekti ovih dana iznose privatna stajališta i njima se treba obratiti, nasa stajališta se donose većinom glasova. Sredstva su operativna i naše je da te odluke provodimo – rekao je Rogić i dodao da je za pozdraviti dobijanje novca.

Ahmet Šantić, član CIK-a, je rekao da je CIK mjesec koji je iza nas pokušao da kompenzira na razne načine kako ne bi došlo do kasnjenja izbornog procesa.

– Naši uposlenici su radili sve poslove, neke koje nisu do sada. Jedna aktivnost koja nam se uvijek izmakne kontroli je slanje listića na adrese u inostranstvo. I kad je budžet redovno usvojen imamo tu određenih problema. 

Ići ćemo utvrđenom dinamikom i angažirati dodatno osoblje da što prije završimo sve aktivnosti. Navikli smo da radimo pod stresnim uslovima i bez novca, evo sad imamo novac. To nije naš novac, već novac poreznih obveznika – rekao je.

Prenosi portal avaz.ba

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments