fbpx

Budućnost energetskog tržišta: Berza električne energije za BiH

1 min. za čitanje

U prostorijama Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine održan je sastanak stručnjaka projekta “EU4Energy – Podrška Evropske unije energetskom sektoru u BiH” i predstavnika Ministarstva.

Na sastanku se razgovaralo o putu prema uspostavi organiziranog tržišta električne energije u Bosni i Hercegovini, kao i integraciji s tržištem EU.

Važan korak prema ovom cilju bila bi uspostava berze električne energije za dan unaprijed i unutardnevno trgovanje električnom energijom u Bosni i Hercegovini.

U tom smislu, EU4Energy projekt će izraditi studiju koja će postupno voditi ka uspostavljanju berze električne energije u Bosni i Hercegovini korak po korak.

Glavni cilj ove studije bit će pružiti relevantnim zainteresiranim stranama u Bosni i Hercegovini smjernice o postupnom uspostavljanju berze električne energije u zemlji. Studija će obuhvatiti zakonodavnu, institucionalnu i organizacijsku analizu.

Opšti cilj projekta “EU4Energy – Podrška Evropske unije energetskom sektoru u BiH” jeste osigurati pristup pouzdanoj, pristupačnoj, održivoj i modernoj energiji za sve građane Bosne i Hercegovine, kao i doprinijeti ispunjenju preuzetih obaveza Bosne i Hercegovine prema Ugovoru o Energetskoj zajednici, Pariškom sporazumu i drugim međunarodnim obavezama.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments