fbpx

Broj oboljelih od morbila na TK u porastu

4 min. za čitanje

U Tuzlanskom kantonu se i dalje bilježi porast broja novootkrivenih slučajeva zaraze morbilima, ali početak drugog polugodišta u tamošnjim osnovnim i srednjim školama neće biti prolongiran, saznaje Klix.ba.

Od početka ove godine u Tuzlanskom kantonu zvanično je registrirano 52 zaraženih morbilima. To su osobe kojima je infekcija potvrđena testiranjem i oni su iz Tuzle, Živinica, Kalesije i Srebrenika.

Kako saznajemo iz Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, taj broj je znatno veći te on premašuje 80, s obzirom da svi pacijenti nisu testirani, jer za tim nije bilo potrebe zbog izraženih kliničkih slika sa kojima su se javili ljekarima.

Morbili su virusna infekcija koja se prenosi kapljičnim putem, a zdravstveni radnici vjeruju da bi one svoj epidemiološki pik u Tuzlanskom kantonu mogle doživjeti u danima predstojećeg vikenda.

Inače, drugo polugodište u osnovnim i srednjim školama u Tuzlanskom kantonu počinje u ponedjeljak, a shodno trenutnom epidemiološkom stanju nadležni smatraju da nema razloga za prolongiranje povratka učenika u klupe.

“Trenutno postoje uslovi za početak drugog polugodišta u školama u Tuzlanskom kantonu. Ukoliko od Zavoda za javno zdravstvo TK i Ministarstva zdravstva TK dobijemo drugačiji zahtjev, mi ćemo prema njemu postupiti. Prema njihovom mišljenju, zasad ne postoje prepreke za početak drugog polugodišta”, kazao je za ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović.

S druge strane, u Klinici za zarazne bolesti Univerzitetskg kliničkog centra u Tuzli trenutno je hospitalizirano sedam osoba s potvrđenim morbilima.

U najmnogoljudnijem kantonu problem predstavlja i pertusis, odnosno veliki kašalj, zbog kojeg je u Klinici za dječije bolesti hospitalizirano šestero djece.

Dvoje bi sutra trebalo biti otpušteno, a u vrijeme objave članka u prijemno-trijažnoj ambulanti je jedan visokosuspektni pacijent, čije je PCR testiranje u toku.

“Morbili i dalje imaju tendenciju porasta, odnosno širenja kako među nevakcinisanom, ali i vakcinisanom djecom. Naime, nama se sada pojavljuju djeca starije životne dobi koja su reodvno vakcinisana, ali ona su sa blažim kliničkim slikama u odnosu na nevakcinisanu. Nama roditelji dolaze kako bi dobili potvrdu o tome da su u pitanju morbili”, kazala je za Klix.ba Lejla Osmančević, načelnica Klinike za dječije bolesti pri UKC-u Tuzla.

Vakcinisana djeca su zapravo imunizirana MRP vakcinom, a kako nam pojašnjava Osmančević i ona mogu biti zaražena, s tim da je njihova klinička slika drastično blaža u odnosu na one koje se pojavljuju kod nevakcinisanih mališana.

“Djeca koja su vakcinisana mogu dobili morbile i oni uglavnom idu na ambulantno liječenje jer su sa blažom kliničkom slikom. Najviše oboljelih i hospitaliziranih sa komplikacijama su djeca do 18 mjeseci i ona nisu dobila sve vakcine”, dodaje Osmančević.

Osim u Tuzlanskom kantonu, morbili su potvrđeni i u Kantonu Sarajevo gdje je evidentirano 12 oboljelih, dok je jedno prisutno i u Zeničko-dobojskom kantonu.

Kako je kazao voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Sanjin Musa, epidemiolozi na terenu poduzimaju velike napore kako bi ovu epidemiju stavili pod kontrolu.

Međutim, uzimajući u obzir da je u proteklim godinama ostvaren nizak obuhvat imunizacijom protiv morbila, Musa potcrtava da se nalazimo u potencijalno velikom riziku od daljnjeg širenja epidemije u druge općine i kantone Federacije BiH.

Prenosi portal klix.ba

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments