fbpx

Bosna i Hercegovina danas će dobiti kandidatski status EU

2 min. za čitanje

Čelnici Evropske unije sastat će se danas u Briselu kada bi na sjednici najvišeg organa odlučivanja u Evropskoj uniji – Vijeću EU trebali donijeti odluku o dodijeli kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini za članstvo u EU.

Sastankom predsjeda Charles Michel, predsjednik Evropskog vijeća, a na sjednici će raspravljati o ratu Rusije protiv Ukrajine, energetici i ekonomiji, sigurnosti i odbrani, južnom susjedstvu Evropske unije i vanjskim odnosima.

Bosna i Hercegovina formalno je 15. februara 2016. godine podnijela zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji i danas, gotovo sedam godina kasnije, očekuje jednoglasnu podršku 27 država članica za dodjelu statusa zemlje kandidata.

Nakon što je BiH predala zahtjev za članstvo, u decembru 2016. godine, Evropska komisija poslala je BiH detaljan Upitnik, na koji je odgovoreno za 14 mjeseci. Na odgovorima je radilo više od 1.300 predstavnika različitih nivoa vlasti. Odgovoreno je na 3.897 pitanja kao i 655 dopunskih.

Sadržaj odgovora poslužio je kao osnova za donošenje odluke o tome je li BiH zaslužila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Taj korak, iako tehničke naravi, ponovno je otvorio perspektivu članstva u EU, ali je Evropska komisija nakon pregleda odgovora 2019. godine tek usvojila Mišljenje o zahtjevu za članstvo.

Mišljenje identificira 14 ključnih prioriteta koje zemlja treba da ispuni kako bi dobila preporuku za otvaranje pregovora o pridruživanju EU i pruža smjernice za postepene reforme koji obuhvataju područja demokratije, vladavine prava, osnovnih prava i javnu upravu.

Tek danas bi trebala biti donesena politička odluka o kandidatskom statusu, a potom i faza otvaranja pristupnih pregovora, ali ključni prioriteti i dalje nisu ispunjeni te će na njima novoizabrane vlasti morati nastaviti raditi.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments