BIHAMK – Kolovoz mokar, na mjestima ugaženi snijeg i led

4 min. za čitanje

Na pojedinim dionicama u višim planinskim predjelima ima ugaženog snijega i leda na kolovozu, a poledica je moguća i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. U Hercegovini upozoravaju na mjestimično jak vjetar, koji na dionicama sa snijegom formira manje sniježne nanose.

Izdvajaju se putevi: Posušje-Tomislavgrad-Šuica-Kupres-Bugojno, Livno-Šuica,  Priluka-Glamoč-Mlinište i Jablanica-Posušje (preko Blidinja). Na ovim dionicama za teretna vozila preporučuje se korištenje lanaca. Jak vjetar nanosi snijeg na kolovoz i na prevoju Makljen (Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje), kao i na području Romanije.

Zbog radova u tunelu Crnaja na putu Konjic-Jablanica tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23:30 do 04:30 sati) saobraćaj obustavlja.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela. 

Na putu Tuzla-Kalesija zbog neophodnih radova u tunelu Čaklovići, u noćnim satima (22-06 sati) saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Jablanica-Mostar (dionica od Komadinovog vrela do mosta Begića i Begovića), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Zbog aktiviranog klizišta, na dionici magistralnog puta Foča-Goražde (u mjestu Filipovići) saobraća se usporeno, jednom saobraćajnom trakom.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA:

MAGISTRALNI PUTEVI:
M-1.8
Srebrenik-Ormanica (izlaz iz Srebrenika), zbog radova kod mjesta Cerovica saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
M-4 
Tuzla-Kalesija, zbog izvođenja radova na farbanju tunela Čaklovići u vremenu od 22 do 06 sati, saobraća se jednom trakom naizmjenično.
M-5
Donji Vakuf-Jajce, zbog sanacionih radova u tunelu Skela, saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj je obustavljen a vozila preusmjerena na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling). 
Donji Vakuf-Turbe (Komar), zbog izvođenja radova na izgradnji trake za spora vozila saobraća se jednom trakom naizmjenično.
M-6
Grude-Ljubuški (izlaz iz Gruda) zbog izgradnje kružnog toka saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.
M-14 
Donji Srbljani, zbog izvođenja radova od 07 do 17 sati saobraća se usporeno.
M-15
Livno-Šuica (Stežanj-Trivunova krivina i prevoj Borova glava), zbog izvođenja radova na izgradnji trake za spora vozila saobraća se jednom trakom naizmjenično, uz moguće povremene kraće obustave.
M-17
Jablanica-Mostar zbog sanacionih radova na dijelu Komadinovo vrelo do mosta  Begića i Begovića svakim danom (osim nedjelje) u vremenu od 08 do 16 sati saobraća senaizmjenično-jednom trakom.
Počitelj-Žitomislići (Ševaš Njive), zbog minerskih radova na priključnoj cesti za autoput A-1, moguće su povremene kratkotrajne obustave saobraćaja.
Tarčin-Konjic (Raštelica), zbog radova na izgradnji koridora Vc saobraća se sporije, uz privremeno postavljenu signalizaciju.
Konjic-Jablanica, zbog radova u tunelu Crnaja tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima. U noćnim satima (23:30 do 04:30 sati) saobraćaj se obustavlja.
Buna-Tasovčići, zbog izgradnje mosta Počitelj saobraća se usporeno.
M-17.3
Hutovo-Stolac, zbog radova kod mjesta Cerovica saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
M-18
Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila. 


REGIONALNI PUTEVI
R-413a Čajdraš-Ovnak, zbog izvođenja radova saobraća se jednom trakom, naizmjenično.
R-437 Ostrožac-Fojnica (viseći most u Ostrošcu), zbog radova na mostu obustavlja se saobraćaj svaki dan osim vikenda.
R-445 Semizovac-Ilijaš (Malešići-Stari Ilijaš), zbog izvođenja radova saobraća se usporeno.
R-458 Površnica-Lopare-Čelić, saobraćaj teretnih vozila preusmjeren je na put Lopare-Priboj-Banj Brdo.
R-458 Čelić-Brčko (Ratkovići-Cerići) zbog deminiranja od 08 do 14 sati saobraća se u intervalima 30 minuta obustave i 15 minuta propuštanja vozila.
R-471 Lukavac-Banovići, zbog sanacionih radova na dionici Vijenac-Treštenica, saobraća se jednom trakom naizmjenično.


KANTON SARAJEVO
– Zbog realizacije protivminskih akcija, svaki radni dan od 08 do 15 sati dolazit će do polusatnih obustava saobraćaja uz 10 minutno propuštanje vozila na lokalnoj saobraćajnici Butila-Mostarsko raskršće (u dužini ograde kasarne Butila).
– Zbog izvođenja sanacionih radova usporeno se saobraća u ulicama: Hiseta (u noćnim satima 01-04), Čadordžina,  Braće Planja i Samira Gradišića, saopćeno je iz BIHAMK-a. 

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
adbanner