fbpx

BiH – Vrijednost izvoza električne energije premašit će milijardu KM

2 min. za čitanje

Vrijednost izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u ovoj godini premašit će milijardu KM, istakao je na sjednici Upravnog odbora Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BHK CIGRE) Edhem Bičakčić, predsjednik Regionalne CIGRE (SEERC) i počasni član Međunarodne CIGRE.

Kako se očekuje, fizički obim izvoza električne energije iz naše zemlje u 2023. godini
biće 7,9 terawat sati (TWh), što predstavlja povećanje od 15 posto u odnosu na 2022.
godinu,  finansijski je na nivou prošle godine, dok je neto izvoz 3,7 TWh.

Kada je riječ o proizvodnji električne energije u 2023. godini ona bi, prema rezultatima izvedenim na osnovu izvještaja Nezavisnog operatora sistema u BiH i Agencije za statistiku BiH, trebalo da bude 15,5 TWh, što predstavlja povećanje od sedam procenata u odnosu na 2022. godinu, a ostvarena je najviše zahvaljujući dobroj hidrologiji. Proizvodnja hidroelektrana je u 2023. godini veća za 44 posto, a termoelektrana je manja za 13 procenata u odnosu na 2022. godinu.

Pod predsjedavanjem novog, nedavno izabranog, predsjednika bh. komiteta CIGRE
Zijada Bajramovića Upravni odbor je donio odluku da iznos članarine u 2024.godini ostane na nivou ovogodišnje i obavezao se na dodatne aktivnosti kako bi se broj članova povećao. To se posebno odnosi na studente elektrotehničkih i srodnih fakulteta te kompanije na području Republike Srpske.

U svojstvu predsjednika SEERC-a (Regionalnog vijeća CIGRE kojim u naredne dvije
godine  predsjedava Bosna i Hercegovina) Bičakčić je prezentirao plan
aktivnosti u čijoj realizaciji će učestvovati 17 nacionalnih komiteta. Ta regija ima ogroman potencijal za brži razvoj energetskog sektora sa trenutno instalisanim kapacitetom od preko 425.000 megawata. Po riječima Bičakčića, bliska saradnja zemalja jugoistične Evrope u okviru SEERC-a nudi bolje mogućnosti za razvoj buduće elektroenergetske mreže i tržišta.

Prenosi fena.ba

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments