BiH čvrsto opredjeljena za suverenitet Ukraine

2 min. za čitanje

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković učestvovala je na vanrednom zasjedanju Stalnog komiteta Organizacije za evropsku sigurnosti i saradnju (OSCE) na ministarskom nivou.

Na sastanku je razgovarao o situaciji u Ukrajini, te je donesena odluka o evakuaciji pripadnika misije te organizacije.

Ministrica Turković se obratila tokom zasjedanja ističući da govori uime države u kojoj je prije tri decenije počinjen genocid, te niko nije očekivao da će se bilo koja evropska država suočiti s ovakvim napadom.

– Bosna i Hercegovina ostaje čvrsto opredijeljena za suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i pozivamo da se borbe i granatiranje odmah prekinu! Danas su na udaru principi OSCE-a, sigurnosni poredak i međunarodni zakoni. Neprijateljstva i stradanja nedužnih civila moraju odmah prestati – navela je ministrica Turković pozivajući Rusiju i Bjelorusiju da se suzdrže od upotrebe sile u interesu mira, regionalne i globalne stabilnosti.

Ona je izrazila podršku i zahvalnost Specijalnoj posmatračkoj misiji OSCE-a u Ukrajini, u sklopu koje ima i dio bh. državljana.

– Aktivnosti i rad tih hrabrih žena i muškaraca zahtijevaju naše priznanje i našu podršku. Pozdravljam odluku generalnog sekretara OSCE-a da osigura da ih privremeno evakuira. Ovo je mračan dan za Evropu i svijet u cjelini. Mogu samo da se nadam da će se završiti bolje nego što je počelo i pozivam sve nas da učinimo što je u našoj moći – dodala je ministrica Turković, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
adbanner