fbpx

Sve će se završiti brzo, reprezentacija će nastaviti igrati kvalifikacije!

4 min. za čitanje

Odluka tvrdoglavih i praznoglavih delegata Skupštine Nogometnog saveza BiH da ne prihvate statut UEFAe i FIFA-e dovela nas je u vrlo konfuznu situaciju, u kojoj više niko sa sigurnošću ne može reći u čemu je spas. Šta će biti s NSBiH, do kada će biti suspendiran, ko će ga privremeno voditi…? Pitanja bez odgovora je previše, a do očitovanja UEFAe i FIFA-e ostaje nam da pretpostavljamo kako bi se moglo završiti.

Idealna varijanta

Prema jednoj od verzija koju nam je rekao izvor blizak UEFA-i, uopće nije tako crno kao što izgleda. Scenarij, čak, djeluje tako dobro da je u njega, u našem tradicionalnom pesimizmu, teško i povjerovati.

Naime, naš izvor tvrdi da će UEFA i FIFA provesti prijetnje o suspenziji, što i nije neka novost, ali da će rješavanju problema u bosanskohercegovačkoj fudbalskoj džungli pristupiti dosta fleksibilno. Ako izuzmemo lijepu dobru batinu, koja će izbaciti parazite i ostale životinje iz Saveza, najljepše u svemu je to što će reprezentacija nastaviti igrati kvalifikacije!

– Nakon objave suspenzije, UEFA i FIFA će raspustiti izvršna tijela Saveza i imenovati članove komiteta za normalizaciju. Čim to bude završeno, suspenzija će biti ukinuta i reprezentacija će nastaviti igrati. Isto tako, klubovi će moći nastupati u Evropi – tvrdi naš sagovornik.

Pola-pola

Priče o komitetu već kruže kuloarima. Prema nekima, u njemu bi mogli biti Ivica Osim, Elvir Bolić, Muhamed Konjić, Sergej Barbarez… Imena je na desetine, ali nikakvih potvrda nema. Mada se priča o dvije varijante, sa šest ili devet članova, a svaka uključuje i međunarodne predstavnike, saznajemo da broj članova komiteta još nije definiran.

– Nije važno koliko će ih biti. Bit će ih onoliko koliko ih bude spremno raditi. Omjer bi mogao biti pola stranaca i pola naših – kaže naš izvor. Ako, zaista, bude ovako, onda su zlikovci u utorak napravili najbolji potez u svojim karijerama tako što su sami sebe istjerali iz Saveza!

Nijedne ostavke!

Naš izvor frapiran je što nakon zasjedanja Skupštine niko nije podnio ostavku. Bez obzira na to što su oni svojom odlukom sami sebi uručili otkaze, valjda je neko mogao biti makar toliko čestit da podnese ostavku. Ne. Tog morala nije imao ni novoproglašeni grobar bh. fudbala, upitnog poznavanja našeg jezika Sulejman Čolaković. Nije ni prevrtljivi Posavac Iljo Dominković, koji će ostati upamćen kao čovjek koji je u tri navrata uspio ponuditi tri različita glasa o istoj temi (za, protiv, suzdržan). A šta očekivati od Bogdana Čeke koji na sjednici Izvršnog odbora kategorično tvrdi da nije potpisao odluku da Savez plati Munibu Ušanoviću odbranu pred Sudom, ali samo dok mu se ne pokaže papir sa potpisom? Toliko o moralu.

Ko će biti otjeran, a ko će ostati?

U NSBiH jučer je vladalo različito raspoloženje. Jedni su tugovali, oni što će ostati bez posla, a drugi se se radovali, jer će se konačno riješiti onih prvih. UEFA i FIFA će sutra, naime, zvanično rastjerati sve izvršne organe Saveza. Iz NSBiH će biti istjerani članovi Predsjedništva NSBiH, Izvršnog odbora, Skupštine, dok je u pitanju i pozicija generalnog sekretara. Članovi administracije dobili su garancije da neće ostati bez posla.

Benc: Zvanična izjava UEFA-e 1. aprila

Šef Pravnog odjela UEFA-e Marcel Benc (Marcel Benz) jučer nije mogao reći mnogo o suspenziji. Na brojna pitanja koja se tiču sankcija NSBiH, UEFA-in emisar je u e-mailu „Dnevnom avazu“ odgovorio:

– Suspenzija će nastupiti 1. aprila i UEFA će tog dana dati zvaničnu izjavu za medije, u kojoj će se naći odgovori na sva pitanja – rekao je Benc.

 

(SodaLIVE.ba\Avaz)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments