Znaju li komarci gdje je FBiH, a gdje RS? [VIDEO]

4 min. za čitanje

Općine Doboj Istok, Gračanica i Lukavac danas nisu tretirane protiv komaraca zaprašivanjem iz zraka. Iako je i to područje visokorizično, zvanično objašnjenje je da je ta teritorija izostavljena zbog blizine međuentitetske linije.

Naime, riječ je o propisima o tretiranju hemijskim sredstvima, kojima se određena sredstva ne dozvoljavaju u bh. entitetu Republika Srpska. Mještani u tim općinama strahuju od zaraza, javila je reporterka Al Jazeere Arduana Kurić.

Nakon što se rijeka Spreča povukla u svoje korito porodica Sinanović mogla se vratiti u svoj dom. Rijeke se i dalje boje. Voda je uvijek bila mamac komarcima. Od prošle sedmice čekaju zaprašivanje iz zraka.

Međutim, hrvatski avioni jutros nisu nadletjeli Doboj Istok.

“Sad su se neki veliki još pojavili, koji kad ugrizu – otekne pola ruke.. I meni je najstrašnije ovo – od jutros pogledamo, pogledamo, a nema ništa. Sve zatvorili bili. I prošli petak je bila najava za zaprašivanje. Pokazali su na TV-u snimke, ali kod nas nije bilo”, priča Nela Sinanović.

Apsurdna odluka

Doboj Istok je na samoj entitetskoj liniji i to je razlog što ovdje zaprašivanja neće biti.

“Izvinite, ali ja se moram nasmijati… mislim – je li vi ovdje vidite neku granicu? Pogledajte vi sada – evo RS-a! Ovaj moj plastenik je u RS-u, a kuća mi u Federaciji. Je l’ postoji granica? Ne vidim je ja, hoće li je komarac vidjeti, da ne preleti tamo-vamo. Pa, to je strašno, stvarno! Nema smisla više”, kaže Sinanović.

Mještani sela Stanić Rijeka dijelili su istu sudbinu za vrijeme poplava, sada dijele mišljenje o problemu s komarcima.

“Muči me, jašta radi! Da jedne spasimo, a druge da ne spasimo. Svi smo mi od krvi i mesa. Svi moramo u ovom momentu biti jedinstveni”, kaže Safer Humić iz Stanić Rijeke.

“Ne znam šta ćemo. Eto, ako oni mogu naše komarce i njihove odvojit, nek ih odvajaju. Boji ga se svako, vidite kako je ovo sve prljavo. Bojimo se da se ne bismo zarazili, da bolest ne dobijemo neku”, kaže Džemila Humić.

Džemila se borila spasiti svoju stoku za vrijeme poplava, a sada se plaši da će zbog ovaca biti na većem udaru raznih insekata.

Za sve je kriv neropitoid premimu – sredstvo za zaprašivanje komaraca koje ispuštaju hrvatski avioni. Dozvoljeno je u Evropskoj uniji, ali zabranjeno u Republici Srpskoj.

Šef Općinske službe Civilne zaštite takve odluke i takve izgovore smatra apsurdnim.

„To je van ljudske logike da neko zbog tih takvih barijera dovodi u pitanje zdravlje ljudi”, kaže Sulejman Delić, šef CZ-a općine Doboj Istok.

Osim Doboj Istoka, općine Gračanica i Lukavac, koje se nalaze uz samu entitetsku liniju, zaprašivat će se sa zemlje.

Federalna uprava Civilne zaštite kaže da će se to raditi kada se stvore uvjeti. Općinska služba Civilne zaštite upozorava na to da za taj posao trebaju veliki broj timova na terenu i mnogo vremena, a ni jednog ni drugog ovdje nemaju.

 

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
5 komentara
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

mene je jucer ujeo komarac iz rs i moracu da podnesem sudu da je ugrozen moj vitalni nacionalni interes i da su ugrozena moja ljudska prava

Braco moja draga

tito,svjedocit cu u tvoju korist ako ti bude potrebno.prepoznat cu ga ja ,znam ja ove iz rs vidjela sam ih nekoliko koji su pobjegli zaprasivanju

Kak'a li je sorta Došo kad od njega i komarci bježe.Haman je gori i od poplave.

ako nije odzerasen komarac onda je njihov