fbpx

Zabilježen pad broja vjenčanja

2 min. za čitanje
Procenat sklapanja brakova nezadovoljavajući

Prema podacima Matičnog ureda općine Lukavac, u prošloj godini zabilježen je pad broja vjenčanja, a samim tim i pad prihoda u odnosu na protekli period. U ovoj godini za skoro dva mjeseca obavljeno je 40 vjenčanja. Klijenti su, kako ističu iz ovog ureda, sve više zainteresovani za vjenčanja u koja se obavljaju u toku radnog vremena, kada je vjenčanje jeftinije u odnosu na ono koje sklopi poslije radnog vremena. Cijena vjenčanja u toku radnog vremena je 20 KM, a poslije radnog vremena 50 KM. Manji interes se pokazuje za vjenčanja koja se zaključuju vikendom. Cijena vjenčanja u dane vikenda koja se obavljaju u zgradi Općine Lukavac je 50 KM, a ukoliko mladenci žele da matičar obavi vjenčanje izvan matičnog ureda njegova cijena je 150 KM.

Najviše interesovanja za zakazivanje vjenčanja je za mjesec juni, juli i avgust kada se obavi i do 50 vjenčanja mjesečno. Prijava za sklapanje braka se podnosi u roku koji, osim u opravdanim slučajevima, ne može biti kraći od 30 dana od željenog termina za sklapanje braka.

Prema novom porodičnom Zakonu, za sklapanje braka koji je stupio na snagu 2006.godine, primjenjuje se nova procedura samog vjenčanja, odnosno vjenčanje se obavlja bez prisustva vijećnika što je ranije bio slučaj. Danas, postupak sklapanja braka obavlja matičar-državni službenik. Prijave za sklapanje braka podnose se u kancelariji matičara–sala za vjenčanja uz obavezno prisustvo oba buduća bračna partnera, svakim radnim danom od 8 do 14 sati.

(SodaLIVE.ba/RTV Lukavac)

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Ko se voli moze i bez vjencanog lista sretno i u ljubavi da zivi.