Za zbrinjavanje radnika KHK Lukavac odobreno 3,6 miliona KM

2 min. za čitanje
Vlada TK

U okviru normativne djelatnosti Ministarstvo je u prošloj godini pripremilo Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama, a u okviru studijsko-analitičke i informativne djelatnosti pripremljeno je niz informacija i analiza koje su tretirale stanje u oblasti industrije, energetike i rudarstva.

Posebna pažnja posvećena je kontroli rada koncesionara u ovoj oblasti. Proveden je postupak i zaključeni ugovori za eksploataciju kvarcnog pijeska na ležištu „Selimovo brdo“ i eksploataciju kamena krečnjaka na lokalitetu „Oštro brdo“. Započeti su i postupci za zaključivanje novih ugovora u slučajevima kad su u toku 2010. godine istekli koncesioni ugovori. U toku 2010. godine u Budžet Tuzlanskog kantona od naknada po osnovu dodijeljenih koncesija iz resorne oblasti uplaćeno je 2 810 355,30 KM što je za 26% više u odnosu na isti period 2009. godine. Od navedenog iznosa 80% pripalo je općinama u kojima se nalazi predmet koncesije, dok je 20% prihod Budžeta kantona. Za pet koncesionara Kantonalnom pravobranilaštvu dostavljena je dokumentacija za pokretanje postupka naplate dugovanja putem suda.

U Izmijenjenom i doupunjenom Budžetu Tuzlanskog kantona za 2010. godinu za Intervencije javnim preduzećima i privrednim društvima planirano je 5,5, miliona KM. Za pozajmljivanje javnim preduzećima odnosno realizaciju programa zbrinjavanja radnika Koksno-hemijskog kombinata Lukavac izdvojeno je 3,6 miliona KM dok je za subvencije javnim preduzećima izdvojeno 1,87 miliona KM.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
8 komentara