fbpx

Vlada TK izdvojila oko 2 miliona KM za uvezivanje radnog staža za 276 radnika Fabrike obuće “Aida”

3 min. za čitanje

Riješen je dugogodišnji problem radnika Fabrike obuće Aida. Odlukom  Vlade  Tuzlanskog kantona bit će uvezano 18 godina radnog staža za sve  radnike ove  tuzlanske firme. Vlada Tuzlanskog kantona  izdvojila oko 2 miliona KM za uvezivanje radnog staža za 276   radnika  Fabrike obuće Aida za period  od  2009. do 2015. godine.

Kantonalna vlada  usvojila je nekoliko  odluka o odobravanju sredstava s pozicije “Sredstva s Escrow računa“, kao i prateće odluke o davanju naloga za prijenos sredstava s namjenskog depozita Vlade TK-a kod Razvojne banke FBiH, a koji se odnose na trogodišnji Sporazum o preuzimanju obaveza plaćanja obračunatih, a neuplaćenih javnih prihoda obveznika Fabrike obuće Aida d.d. Tuzla.

Ministar industrije, energetike i rudarstva TK, Srđan Mićanović izjavio je, da se spomenuti sporazum potpisan sa 316 zaposlenika fabrike obuće Aida, podsjetivši da je u  prethodne dvije godine  penzionisano 40 radnika, odnosno da je  ostalo  da se uveže  radni staž  za 276 radnika. Kantonalna vlada  je kroz spomenuti  sporazum izdvojila oko 5.8 miliona KM za 316 uposlenika, kojima će biti uvezano 18 godina  neuvezanog radnog staža, odnosno   od 1997. godine  do dana pokretanja  stečaja ovoj fabrici  u fabrici  u  novembru  2015. godine.

„Uspjeli smo da riješimo dugogodišnji problem „Aide”, uvezali smo radni staž za 316 radnika”, kaže Mićanović, potcrtavši da je u prostorijama ove firme  trenutno pod zakupom Intral, koji zapošljava preko 320 zaposlenika.Vlada Tuzlanskog kantona usvojila  je Nacrt Zakona o dopunama Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju ovog  kantona, koji se odnosi   na rješenja koja dolaze  od gradskih i općinskih službi poslije 31. decembra fiskalne godine.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede  šumarstva TK, Abdulah Zukić istaknuo je, da je po pravilniku  poznato da rješenja  od općinskih odnosno gradskih  službi  za novčanu podršku, koja se odnose na resorno ministarstvo moraju biti dostavljena  do 31.decembra fiskalne godine. Po njegovim riječima u  prethodnom periodu ta rješenja  od općinskih odnosno gradskih službi stizala su u narednoj godini i tako opterećivala budžet kantonalne vlade za narednu godinu. Nacrtom zakona propisano da će ubuduće  rješenja koja budu dostavljena nakon propisanog roka  biti vraćena općinskoj službi, te da će sredstva za isplatu novčane podrške odobrena rješenjima koja su pristigla nakon roka, obezbijediti općine iz svog budžeta.

Vlada TK dala  odobrila je  sredstava u iznosu  od  230.000 KM za finansiranje vodoprivrednih projekata na području općine Živinice po Programu ulaganja sredstava vodnih naknada u oblast vodoprivrede u 2017. godini.

(rtvSlon)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments