fbpx

Fadil Novalić u posjeti Lukavcu: Fabrika cementa primjer je uspješne privatizacije

2 min. za čitanje

Federalni premijer Fadil Novalić posjetio je danas Fabriku cementa u Lukavcu, u okviru posjete Tuzlanskom kantonu, i kazao da je ova fabrika primjer uspješne privatizacije.

Kada je fabrika 2001. godine prešla u vlasništvo austrijske grupacije Asamer Baustoffe AG započeo je njen preporod. Do danas je u cementaru investirano 120 miliona eura, fabrika je modernizovana i postala je najveći proizvođač cementa u BiH”, istakao je premijer FBiH.

Naveo je da je cement ove fabrike u potpunosti domaći proizvod te da se u proizvodnom procesu koriste isključivo domaće sirovine, ali da je ostvarena i uspješna saradnja s velikim brojem bh. kompanija.

Otvoreno je više od 200 radnih mjesta, podstaknut je razvoj čitavog Lukavca i okoline, a ova cementara je prva u BiH počela koristiti alternativna goriva”, rekao je Novalić.

Dodao je da se u ovoj cementari koriste razne vrste otpada koje je nemoguće reciklirati i koristiti.

Ovo nije obična fabrika već ima i ekološki aspekt, od cementare imaju korist svi građani Federacije jer nam omogućava da se riješimo nepotrebnog otpada. O tom pitanju cementara ispunjava najstrože kriterije Evropske unije”, naglasio je premijer .

Smatra da je za građane Lukavca posebno bitno da cementara investira ne samo u proizvodnju već i zaštitu okoliša i podizanje kvaliteta zraka.

Ovo je primjer društveno odgovorne investicije i uvijek mogu računati na podršku Vlade Federacije BiH. Ovo je također dokaz da ne moramo strahovati od privatizacije jer uspješno provedena privatizacija je garant razvoja preduzeća, generator novih radnih mjesta i razvoja naše privrede”, zaključio je.

Nakon posjete cementari premijer će posjetiti REVOM d.o.o Dobošnica, Kampus Univerziteta u Tuzli radi posjete NATO-ovoj vježbi, Elektroprenos BH gdje će biti otvorena trafostanica te Međunarodni aerodrom u Tuzli i Tvornicu transportnih uređaja energetik d.o.o. Tuzla.

Podijeli ovaj članak
9 komentara
Subscribe
Notify of
9 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Fabrika cementa je sramota od privatizacije, jer je to jedina fabrika koja je prodata bez ikakvih razloga i dugova.
Stanje računa je bilo +30miliona u momentu prodaje.
Soda je najbolja privatizacija, jer su ministri prije prodaje htjeli da je izrežu u željezo.
Živa istina.

Da je Soda uz Koksaru otisla u staro zeljezo to bi bila ogromna pobjeda za Lukavac. Nazalost, obje fabrike su poklonjene ciganiji iz Turske i Indije da nas truju a pare izvlace iz drzave.

Šta načelnik radi sa fašistima iz SDA?

Koliko svi znamo fašisti ( pravi) su na ozrenu koji nas htjedoše iskorijeniti sa ovog prostora pa se on druzi sa njima. Njemu jaro svasta moze stat u torbu.( NE) covjek bez obraza i karaktera

Denise ne lupetaj. Cementara je u istom stanju bila kao Soda i Koksara. Jedini razlog uspjesnosti je taj sto je Asamer Group otkupio vecinu dionica i imali upravljacka prava.

Tesko je polupismenima objasniti razliku izmedju Austrijskog investitora, i Tursko/Indijske gamadi.

Vidi Glavatog Dehlića i on nešto kao stari egolog da se parkira pred kamere, a ne valja mu fadil ide daje ko fol podršku borcima pred zgradom Vlade u Sarajevu, a sad da može u dupe bi mu ušao, koji diletant ljudi dragi pa ovo je neviđena sramota bez stida i obraza, obrazi su ko mandini guzovi hahaha

Vidi Delića ebo sliku svoju hahahaha kolika mu je vugla treba sliku na kant okrenut

Hej ba, tarikovi placenici, imate li sta novije osim starih fekalnih komentara ? Eselamualejkum.