fbpx

Učenicima osnovnih škola predstavljena zanimanja

1 min. za čitanje

Različita zanimanja traže i različite osobine od nas. Koje su to vrijednosti koje želim ostvariti u životu ? Što želim, što hoću i što mogu? – pitanja su koja sebi postavljaju učenici završnog razreda osnovne škole.

Upravo da bi se pomoglo učenicima ali i roditeljima da pronađu odgovore na ova pitanja OŠ “Lukavac Grad” organizovala je tribinu na temu “Koje je zanimanje za mene, model profesionalne orijentacije u funkciji izbora zanimanja“, ističe pomoćnik direktora Elvir Ibeljić.

Ovakav vid prezentacije dosta pomaže učenicima prilikom odabira zanimanja što potvrđuju i povratne informacije. Pored prezentacije srednjoškolskih centara iz Tuzle i Lukavca prisutnima se ispred Službe za zapošljavanje TK-a obratio Mirsad Kadić koji je govorio o stanju na tržištu rada, o problemima i uzrocima velikog broja nezaposlenih u BiH.

Iznijevši konkretne podatke o pomenutom Kadić je naglasio da se prilikom izbora srednje škole treba razmotriti i mogućnost zaposlenja. Ne treba zauzdavati svoje ideale, ali treba uvažiti i situaciju na tržištu rada.

OŠ “Lukavac Grad” ove godine ispratit će 172 maturanta i zaželiti im uspješan nastavak školovanja. Na kraju prezentacije učiteljica Alma Ćatić sa učenicima drugog razreda predstavila je teškoću odabira profesije.

(SodaLIVE.ba/RTVLukavac)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments