“Stanovnici su primorani svakodnevno čistiti svoja dvorišta, kuće, stanove u koje “pada” crna prašina”

3 min. za čitanje

DSCF0038

Prisutnim predstavnicima medija obratili su se Mihad Sakić, član Komisije za informisanje OS SBiH Lukavac, te građani Lukavca penzioner Abdulah Avdo Duraković bivši radnik GIKIL-a, građanin penzioner Ševal Jaranović bivši radnik Fabrike cementa Lukavac i Fabrike sode Lukavac i građanin penzioner Zejnil Suljkanović koji su između ostalog istakli:

„ Svjedoci smo da zrak u našem gradu svaki dan zagađuju fabrike: SISECAM d.d. Lukavac ( Fabrika sode ), GIKIL d.d. Lukavac ( KHK – Lukavac ) Fabrika cementa Lukavac. Najveće posljedice zagađenosti zraka osjete stanovnici grada Lukavca i okolnih Mjesnih zajednica – Bokavići, Modrac, Tabaci i Puračić što se ogleda u tome da je najveći broj stanovnika oboljelih od teških bolesti – rak debelog crijeva, dojke, prostate, oboljenja pluća, i drugih oboljenja. Pored ovih oboljenja, zagađenog zraka, stanovnici su primorani svakodnevno čistiti svoja dvorišta, kuće, stanove u koje <> crna prašina.

DSCF0024

Pored ovog ispuštanja crne prašine kroz dimnjake ovih Fabrika, vidjeli smo da je uz magistralni put Tuzla – Doboj ( preko puta gradskog groblja u Lukavcu) veliko, dugo i visoko odlagalište ugljene prašine, koji je otpad od SISECAM Lukavac, u kojem su same otrovne tvari. Pitamo se ko je to dozvolio, ko je to omogućio da pored ovolikih fabrika na području grada bude i ovo smrtonosno odlagalište.

Samo čekanje da odgovorni u našoj Općini preduzmu radnje u zaštiti okoline stanovnike je umorilo, pa smo odlučili da preduzmemo sve dozvoljene radnje u zaštiti čovjekove okoline. Zbog ovakvog stanja zagađenosti u gradu, tražimo odgovor od općinskih vlasti u Lukavcu, – načelnika općine Lukavac i odgovornih u ovoj oblasti i kao najodgovornijih da nas pismeno obavijeste.

  • do kada će tolerisati ovoliku zagađenost zraka u gradu Lukavcu,
  • šta će ODGOVORNI preduzeti u što kraćem roku kako bi ove Fabrike imale obavezu da ugrade filtere i da one koje su ugradile filtere ( Fabrika cementa Lukavac ) iste koriste, a ne da se upotrijebe par sati i onda da radi svoje koristi „isključe“ , VLASNICI-PRIVATNICI, pa neka pada prašina gdje pada.

Stanovnici općine Lukavac će ovoga puta istrajati u rješavanju ovog velikog problema, koristeći sva demokratski dozvoljena sredstva, ŠTO ĆE TRAJATI DO KONAČNOG RJEŠAVANJA PROBLEMA ZAGAĐENOSTI ZRAKA,ZEMLJE I VODE U GRADU I OPĆINI U KOJIMA ŽIVIMO!!!“

Press služba SBiH Lukavac

Podijeli ovaj članak
37 komentara