SSL negira incident; Općinsko Vijeće najavljuje žestoke reakcije

1. Septembra 2009.
4 min. za čitanje

SSLNakon što je jučer došlo do incidenta u Lukavcu, a u vezi s pojačanom koncetracijom amonijaka u zraku, u želji da saznamo više o samom incidentu i eventualnim posljedicama, posjetili smo Fabriku sode Lukavac, predsjedavajućeg Općinskog Vijeća kao i Službu civilne zaštite Lukavac.

U sjedištu firme “Sisecam Soda Lukavac” razgovarali smo sa gospodinom Nihadom Akeljićem, izvršnim direktorom za Ekologiju, zaštitu, zdravstvo i kvalitet.

“Jučer, 31.08.2009, pristupilo se podizanju nivoa proizvodnje nakon sanacije parnog kalcinatora. U toku podizanja nivoa proizvodnje došlo je do problema na sistemu destilacija-apsorcija u soda pogonu. Radovi na otklanjanju nastalih problema protekli su uobičajeno unutar zgrade pogona. Za vrijeme intervencije poduzete su sve mjere zaštite a unutar samog pogona radnici nisu tražili liječničku pomoć kao ni radnici ostalih pogona. Ovi zahvati unutar Soda pogona nisu mogli uticati na zagađenje zraka u gradu” – rekao je gospodin Akeljić za SodaLIVE.

Tragom ove informacije posjetili smo predsjedavajućeg Općinskog Vijeća kao i Službu civilne zaštite Lukavac.

 Općinsko Vijeće reagovalo je dopisom, odnosno zahtjevom da se iz Fabrike sode hitno dostavi informacija o ovom incidentu. Predsjedavajući Vijeća, gospodin Suljo Suljević, za naš portal je izjavio:
“Jučer su se mnogi građani putem telefona ili lično obratili predsjedavajućem Vijeća i Načelniku Općine radi nepodnošljivog zagađenja zraka u gradu. Neki građani su se obraćali za intervenciju u Dom zdravlja Lukavac. Prema našim saznanjima zagađenje zraka je prouzrokovano u Fabrici sode Lukavac. Po prijemu tih saznanja obavijestili smo nadležne institucije u Općini i Kantonu. Radi blagovremenog informisanja građana tražili smo da nam iz Fabrike sode hitno dostave informaciju o incidentu. Do ovog trenutka nismo dobili nikakav odgovor iz Fabrike sode.”

Na naše pitanje da li će Općinsko Vijeće poduzeti neke konkretne mjere i sankcionisati neodgovorno ponašanje menadžmenta Fabrike sode, odnosno kompanije “Sisecam Soda Lukavac” (SSL) ukoliko se utvrdi odgovornost za jučerašnji incident, gospodin Suljević je odgovorio:

“Mi ćemo na narednoj sjednici Vijeća razmotriti ovaj slučaj i vjerujem da će reakcija Vijeća biti žestoka s obzirom na to da je ovaj put ozbiljno i direktno ugroženo zdravlje stanovnika naše Općine.”

Najoštrije reakcije ipak dolaze iz Službe civilne zaštite Općine Lukavac.
“Po Zakonu, svaka firma ili fabrika mora imati plan kako za normalan rad tako i za incidentne situacije. Shodno tome, u slučajevima poput jučerašnjeg, menadžment Fabrike sode odnosno SSL-a bio je dužan obavijestiti Službu civilne zaštite odnosno putem civilne zaštite obavijestiti građane Lukavca o incidentu i mjerama zaštite, ali to se nije desilo. Ovaj odgovor kako incidenta ustvari nije ni bilo je neprihvatljiv jer svi stanovnici Lukavca su svjedoci da je incident postojao. O čemu to oni iz SSL-a pričaju?” – rekao je Amir Sejdinović, Načelnik službe civilne zaštite Lukavac za SodaLIVE.

Nadamo se da će općinsko Vijeće i nadležne institucije u TK i FBiH što prije riješiti ovaj slučaj i utvrditi ko je odgovoran za jučerašnji incident.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
7 komentara
7 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

ma samo se trebamo okupit i blokirat sodu, gdje ce turci bit dobri u vodjenju firme

nije to nego turke zaboli za tobom i za mnom, jer znaju da nece odgovarat ni za sta.
i ako plate kaznu to ce biti 1000-2000 maraka, pa ce opet radit sta hoce.
nego samo na ulicu!

nista novo kao i do sad pojo vuk magarca
a moja licna razmisljanja su kako otici zauvijek iz ove smrdljive selendre i nikad se u nju nevratiti nevidjeti je ni na razglednici

OTPOR STOKO,OTPOR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ma moze se svemu doc u “kraj”,samo treba cvrsta volja.Ne znam zakon o ekologiji al sam siguran ni da ovako vise ne moze.Da je nas nacelnik “pametan” ili mozda da nije kojim slucajem “korumpiran” ja samo kazem mozda,trebo bi obustavit rad Fabrike sode Lukavac,sve dok ne nabave filtere ili ne iznadje neko rijesenje.Svaki sledeci put kad se ovako nesto desi trebalo bi podnijet kolektivnu tuzbu protiv ove iste Fabrike.

…sta nam rade!

HAHAHA NAPRIJED NASI