fbpx

Doboj: Lukavčanin Mahir Karahmetović najmlađi takmičar u powerliftingu

2 min. za čitanje

U organizaciji Kluba dizača tegova „Doboj” proteklog vikenda održan je 7. Memorijalni turnir u pawerliftingu „Miodrag Mićo Mirčetić”, koji je okupio 60 takmičara iz cijele BiH, a što ovaj memorijal čini najmasovnijim u BiH. Učesnici ovogodišnjeg turnira odmjerili su snage u tri discipline – potisak sa klupe, poznatiji kao benč pres, čučanj i mrtvo dizanje.

Lukavac je predstavljao 12-godišnji Mahir Karahmetović, koji je kao najmlađi takmičar podigao 80 kilograma u disciplini “mrtvo dizanje” i na taj način je oduševio sudije, publiku i starije takmičare.

Mahir se takmičio u pratnji trenera Hodžić Jasmina.

Takmičenje je održano u skladu sa pravilima Međunarodne powerlifting federacije.

Powerlifting je sport u kojem se takmičite sami sa sobom, pa je čest izbor za one koji ne vole da se takmiče u timu. Prema riječima takmičara za dobre rezultate potrebno je mnogo truda i rada.

Ovaj sport često miješaju sa drugim sličnim sportovima, poput bodibildinga i olimpijskog dizanja tegova. Ova tri sporta jedino veže dizanje tegova, a sama priprema, treninzi i ishrana se potpuno razlikuju u sve tri sporta. U ppwerliftingu cilj je podići što veću kilažu koju takmičari sami prijavljuju na sve tri discipline kroz tri pokušaja za svaku disciplinu, pri tome poštujući jasno određena pravila i znakove sudija.

Memorijani turnir održava se u znak sjećanja na Miodraga Miću Mirčetića začetnika bodibildinga i fitnesa u gradu Doboju i jednog od prvih profesionalnih trenera na teritoriji bivše Jugoslavije, koji je iznenada preminuo 2015. godine u 48. godini.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments