fbpx

Lukavčani preokretom do pobjede nad Promom

5 min. za čitanje

Pobjedu vrijednu diobe prvog mjesta sa Vogošćom na tabeli  A – 1 košarkaške lige Bosne i Hercegovine ,košarkaši Lukavca su ostvarili u posljednjem ovogodišnjem susretu sezone protiv KK „Promo „ iz Donjeg Vakufa rezultatom 83:74 (27:20,18:18,12:28,26:8).

Susret je za Lukavac odlično otvorio Mešetović koji  je sa pet poena nagovijestio dobru šutersku noć.  Ubrzo se u napadu priključuje i Islamović  koji održava prednost od pet poena razlike. Vinčević i Kalamujić, koji su bili i jedini strijelci za Promo u prvih pet minuta, ne dozvoljavaju Lukavcu osjetniju prednost. Lukavac nakon uspješno izvedenih kontranapada Islamovića i Nešića po prvi puta na utakmici ima dvocifrenu prednost, minut prije isteka perioda kada semafor pokazuje rezultat 24:14., Uspješno realizovana slobodna bacanja Amera  Hodžića ,nakon prekršaja  Nešića, te ubačaj  Forte  preko Islamovića, prekida Ćosić  svojom prvom trojkom na meču za 27:18. Amer Hodžić iz kontranapada smanjuje rezultat na kraju prve dionice na  27:20.

U drugom periodu igre raspoloženom Islamoviću pridružuje se Ilić sa svojom dobrom igrom pod oba obruča ,dok za Promo  gdje su stali u prvom nastavljaju Vinčević i Kalamujić , te Promo nakon tri minuta igre prilazi  Lukavcu na tri poena zaostatka. Ponajviše zahvaljujući  brzim kontrama Toplaka uz par izgubljenih lopti gostiju, prvenstveno kapitena gostiju Nedima Mustafice, i  poenima Ilića iz ubačaja uz faul , te na dodavanje Nešića u kontri, Lukavac povećava dvostruku prednost domaćih na 45:34.  Amer Hodžić skače u napadu i zaboravljen od svih postiže svoje nove poene. Admir  Džihan, kojeg je u potpunosti izolovao Alen Toplak, tek u posljednjem napadu postiže svoje prve poene iz igre, te postavlja rezultat poluvremena –  45:38.

Treći period otvara Forto  sa svoja dva poena za Promo  na dodavanje Džihana,  zatim  Ismail Hodžić pogađa za dva.  Za Lukavac  ubacuje Ćosić  sa vrha reketa , a nakon toga uspavanom Džihanu Toplak krade loptu  u dva navrata za redom. Prvi puta sam završava napad, a onda asistira  Islamoviću koji pogađa  trojku.  Amer Hodžić uzvraća tricom  za 50:45, a Promo zatim preko Ismaila Hodžića i Karamujića  smanjuje na 50:49. Ćosic u narednom napadu hvata  skok u napadu i dva poena, a  Karamujić na asistenciju do tada nevidljivog Mustafice, pogađa za prvo izjednačenje na utakmici – 52:52, Promo po prvi puta vodi poenima Hodžića  tri minuta prije kraja trećeg perioda igre, kada Toplak poziva odmor , nakon kojeg košarkaši iz Donjeg Vakufa još više povećavaju svoju prednost. Nadahnuti Džihan polaže na koš pored Toplaka, a onda kapiten gostiju Mustafica pogađa trojku iz driblinga.  Karamujić  sa sedam uzastopnih poena povećava  rezultat na  52:66 u korist Proma i činilo se da je Lukavac nema snage da se vrati u utakmicu. Ipak, malobrojna lukavačka publika se budi i daje podršku svojim igračima, što koristi  Islamović koji  pogađa uz faul Forte i uz pogođeno slobodno bacanje smanjuje na negativnih devet poena – 57:66.

Bojan Nešić kapitenski  vraća Lukavac u utakmicu. Prvo krade loptu i asistira Toplaku, zatim nakon nove osvojene lopte pronalazi Ilića za 61:66. Trener  Proma poziva tajmaut, nakon kojeg  Islamović  preko Forte prvo pogađa tricu,a  zatim iz prodora pogađa za poravnanje rezultata na 66:66. Četiri poena Ćosića dovode Lukavac ponovo do prednosti, u narednom napadu smanjuje Hodžić, a zatim Islamović  pogađa dva slobodna, nakon prekršaja Amera Hodžića. Trenutak utakmice pripada kapitenu Nešiću koji,  četiri minuta prije kraja meča, uspijeva iznuditi prekršaj u napadu Džihana, nakon kojeg utakmica odlazi na stranu domaćih.Trojka Ćosića i pet uzastopnih poena Islamovića vodi Lukavac na 80:74. Uz pokušaje Mustafice da trojkama vrati Promo u igru, Nešić sa linije slobodnih bacanja postavlja konačan rezultat utakmice 83:74.

Rezultat po četvrtinama: 27:20,18:18,12:28,26:8. Najefikasniji igrač u redovima Lukavca bio je ponovo Mirnes Islamović sa 31 poenom, još su se upisali i  Ćosić sa 19, Ilić 11, Nešić 9, Mešetović 7 i Toplak sa 6 poena. Kod  Proma bolji od ostalih bili su Kalamujić sa 25, Amer Hodžić  sa 17 i Vinčević sa 10 postignutih poena.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments