fbpx

Lukavac teško poražen na Mojmilu: Burch razbio najbolju odbranu lige

5 min. za čitanje

669d9bcb-1421-4ab8-8728-c006ad78e4e6

Piše: Dino Burgić

Težak poraz od Burcha rezultatom 101:84 košarkaši Lukavca pretrpjeli su na Mojmilu, u okviru 13. Kola A1 lige Bosne i Hercegovine. Od poraza više zabrinjava igra u odbrani (prvi put ove sezone primljeno  više od 100 poena) ekipe koja je u prvom dijelu sezone  primala najmanji broj koševa u prosjeku.

Da odbrana Lukavca nije u ovom meču  u svom izdanju pokazalo se na samom otvaranju susreta. Na prve poene Burcha na utakmici ( trojka  Šećerovića iz tranzicije)  uzvraća Islamović  i to je bilo sve od napada Lukavca u prvih tri minuta igre. Najbolji igrač Burcha Mirza Velić odlično reaguje na otvaranju, te pored toga što uzima sve lopte pod svojim košem, brzim prenosom lopte u polje Lukavca razigrava svoje saigrače. Sa svoja dva prodora i zakucavanjem  ubrzo vodi svoj tim na 17:3. Krajišnik i Pilavdžić trojkama smanjuju rezultat, ali igru u napadu Burcha i dalje predvodi Velić kojem niti pokušaj trenera Lukavca Toplaka da ga brani sa Pilavdžićem, Toplakom i na kraju sa Nešićem nije urodio nikakvom koristi. Prvi period igre koji je završen rezultatom 36:21, Velić je završio sa ukupno  postignutih 17 poena.  Drugi  period  je donio dominaciju domaćih, a ulogu glavnog igrača u napadu je nakon trećeg prekršaja Velića, i njegovog izlaska šest minuta prije poluvremena, preuzeo Jamaković. Burch povećava prednost koja polovinom perioda iznosi 20 poena prednosti. Najzaslužniji za ovakav razvoj situacije je Jamaković, koji osim što pogađa preko Islamovića i Ćosića, ujedno hvata sve lopte pod oba obruča. U par navrata  hvata po tri skoka u jednom napadu, nakon kojih pogađa, za održavanje visoke prednosti svoga tima. Totalnog raspada Lukavca u prvom poluvremenu spašavaju Islamović  sa 16 i Krajišnik sa 15 poena. S druge strane, za rezultat na kraju druge četvrtine 54:41, u korist Burcha najzaslužniji su Velić koji je postigao fantastičnih 20 poena  i Jamaković koji je uz 10 poena dodao i 10 skokova od kojih je šest u napadu.

682c2010-27f9-4f5f-9563-74e2525cd7ed

Već u prvom napadu trećeg perioda Islamović nakon jednog kontakta zbog povrede mora vani, te izgleda da je  za Lukavac bez najboljeg igrača na parketu ova utakmica već  gotova.  Međutim, to kao da budi ostale igrače, te Lukavčani preko Ćosića i Ilića, koji su bili bez  značajnijeg učinka u napadu u prvom poluvremenu, postepeno smanjuju prednost Burcha.  Izlaskom iz igre Velića koji dobija četvrtu ličnu grešku, te povratkom Islamovića na parket koji sa dvije trojke dovodi svoju ekipu na  devet poena zaostatka, Lukavac se ponovo vraća u utakmicu. I kada se činilo da ćemo gledati zanimljivu završnicu utakmice, scenarij sa početka utakmice se ponovio. I pored solidnog napada u kojem se ističu Islamović i Nešić, u odbrani Lukavac  ne uspijeva odigrati ništa. Ponovo ne zatvaraju dobro reket što koristi Jamaković te koševima iz drugog napada povećava prednost svoga tima. Izgubljene lopte Ćosića i Toplaka  i pored pokušaja klupe da odmorom smiri igrače, unose dodatnu nervozu u ekipu, što Burch sigurno koristi. Šuteri domaćih oslobođeni pritiska, zbog dominacije Jamakovića pod košem Lukavca, ispucavaju serije trojki, koji uz brza probijanja Velića i Jaganjca, omogućavaju otvorene šuteve i ubrzo Burch (polovinom posljednjeg perioda) ponovo ima velikih 20 poena prednosti . Nešto manje od pet minuta do kraja susreta domaći su iskoristili da poprave  statistiku, te su uz podršku dosta dobro popunjene dvorane na Mojmilu i uspjeli u nastojanju da preskoče brojku od 100 poena.

Najbolji stijelac na susretu bio je Islamović koji je zabilježio 27 poena. Krajišnik je za Lukavac  dodao 19, a Ilić 12 poena . Poen manje uspio je postići Ćosić – 11. U listu strijelaca još su se upisali i Pilavdžić sa sedam, dok su Nešić i Toplak postigli po četiri poena.

Kod Burcha se istakao Velić sa 22 poena i po osam asistencija i skokova, dok je Jamaković je zabilježio double – double učinak sa 17 poena i 15 skokova. Dvocifreni su još bili Bešo koji je postigao 19 (tri trojke), Kurtagić 14 (tri trojke) i Šećerović  10 poena.

I pored ovog poraza naši košarkaši su ostali na vrhu lige zajedno sa ekipama  Gradine iz Srebrenika i Vogošće (sve tri ekipe imaju po 10 pobjeda i 3 poraza).  Lukavac u narednom kolu dočekuje ekipu Brčko Distrikta.

Ostali rezultati 13. kolo:

Čelik – Igman 96:89
Orlovik – Vogošća 76:67
Brčko Distrikt – Gradina Srebrenik 53:68
Bosna Royal – Turbina 88:58
Gradina Tešanj – Promo 51:75

 

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments