fbpx

A1 liga za košarkaše: Burch naredni protivnik Lukavca

3 min. za čitanje

Piše: Dino Burgić

Nakon pobjede na domaćem terenu protiv Gradine iz Tešnja (90:74), košarkaši Lukavca gostuju u Sarajevu, gdje ih u okviru 13. kola A1 lige Bosne i Hercegovine očekuje meč protiv KK „ Burch“.

U ovom sudaru debitanata u ligi trenutno bolji plasman na tabeli ima ekipa Lukavca, koja sa  prvog mjesta dočekuje ovaj susret (10 – 2). Mlada ekipa Burcha nakon 12 odigranih mečeva zauzima 9. poziciju sa omjerom četiri  pobjede i osam poraza.

U nastojanju da osigura opstanak u svome prvom učešću u A 1 ligi Bosne i Hercegovine, trener Burcha Rasim Šećerović ekipu je pojačao sa četiri nova igrača. Najiskusniji među njima je Rijad Jamaković (36), centar visok 208 centimetara, koji je u dosadašnjoj karijeri nastupao za Konjic, Triland i Play off iz Sarajeva. Drugi igrač koji bi svojim iskustvom trebao pomoći u ostvarivanju cilja je Adnan Kurešepi (34), koji uspješno može odigrati na pozicijama beka i niskog krila, a posljednji klub za koji je nastupao je sarajevski  KK „Novi Grad“. Mevludin Bešo je još jedno  pojačanje na poziciji niskog krila, a u protekloj polusezoni je nastupao za Gradinu iz Tešnja za koju je u prosjeku postizao oko 14 poena po susretu. Posljednje pojačanje je Namik Čičkušić (19) iz tuzlanskog Magica koji će pojačati konkurenciju na mjestu organizatora igre. Ekipu u ovoj sezoni predvodi ponajbolji bek lige dvadesetogodišnji Mirza Velić koji u prosjeku postiže 22  poena, koji je  u prošlonedjeljnom porazu svoga tima  u Srebreniku postigao  25  poena.

Za Lukavac u ovom susretu osim Đulovića, koji je prije par dana imao manji hirurški zahvat te neće nastupiti, svi ostali igrači su spremni. Kapiten tima Bojan Nešić se nakon lakše povrede opravio i zajedno sa  Mirnesom Islamovićem i Igorom Krajišnikom predstavljat će najveću opasnost po tim Burcha .

Psihološka prednost svakako je na strani Lukavca koji u dva susreta ima stopostotan učinak protiv Burcha. Posljednji susret ova dva tima, koji je odigran u 2. kolu A1 lige otišao je na stranu Lukavca rezultatom 81:69, obilježio je  Mirnes Islamović sa 30 ubačenih poena, dok je u ekipi  Burcha najistaknutiji bio Velić sa 22 poena. Osim ovoga meča protivnici u narednoj utakmici su odigrali i meč za prvaka A2 lige prošle sezone u kojem je Lukavac, predvođen Ćosićem koji je postigao 23 poena, na gostujućem terenu na Mojmilu slavio minimalnu pobjedu 70:68.

Utakmica KK „Burch“ – KK„Lukavac“ igra se u sportskoj dvorani na Mojmilu u subotu (30.01.2016.g) od 18:00 sati.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments